Добивите тази година са катастрофа!

0
Причината за това са късните пролетни студове и осланяване
Причината за това са късните пролетни студове и осланяване

Добивите на черешите тази година са катастрофално ниски в България, такава е ситуацията и в Европа.

Причината за това са късните пролетни студове и осланяване. Това каза в интервю за БТА Красимир Кумчев, фермер и консултант на терен по отглеждане на череши.

Заради това цената на вкусния много атрактивен плод е с около 25 на сто по-висока в сравнение с тази от миналата година. И тогава имаше осланяване, но пораженията бяха по-малки, уточнява фермерът.

Очакванията на фермерите са за около 700 кг череши от декар, което е с около 30-35% по-малко от хубавия добив, който е между 1200-1300 кг.

Беритбата започнахме на цена 7 лева, но количеството на ранните сортове е толкова малко, че няма да се отрази на средната цена, добави Кумчев. Най-хубавата череша Бигаро Бюрла се е продавала между 4 и 4,50 лева, а за масовите сортове Ван и Бинг цената е била около 3 - 3,50 лева за килограм. Кумчев каза, че има клиенти както за по-ниското качество и на по-ниска цена, така и за скъпите череши.

Изключително голямо влияние за качеството на черешата оказват дъждовете, което по думите на специалиста е един от големите проблеми в момента. Когато черешата влезе в пълна зрялост и има макар и краткотрайни превалявания, напукването е неминуемо. Това може да се предотврати в някаква степен като дръвчетата се поливат до последния момент, в който се берат, категоричен е агрономът.

Според Красимир Кумчев овощарството е висшият пилотаж в земеделието, а черешата е най-атрактивният плод. По думите му голяма част от хората, които отглеждат череши, пренебрегват основни елементи от агротехническите мероприятия. Много от тях влизат в черешовите градини единствено и само за брането, като прескачат резитбата, а с нея може да се нормира добивът и то на добро качество.

Кумчев работи с всички големи търговски вериги, има договори и за износ за Румъния, където черешата в момента се продава на 6,00 лева. Заради това, че е по на север и там черешите зреят по-късно, търсенето в момента е по-голямо.

Благодарение на географската ширина, на която се намираме, черешите в равнинната част на Южна България излизат първи на пазара не само в България, но и в Европа.

На практика без да има някакъв човешка намеса, природата ни е осигурила конкурентен период от 15-20 дни, който е абсолютно достатъчен да се реализира добив, твърди Красимир Кумчев. Според него това е една от причините за голямото търсене на български череши в цяла Европа. Проблемът обаче е, че нямаме големи масиви, от които за ден-два да се напълни един ТИР.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари