Цената на безплатното!

1
Грижи ли се държава за безплатното детско здравеопазване, разказва Ани Салич
Грижи ли се държава за безплатното детско здравеопазване, разказва Ани Салич Видео: NOVA

Според Европейския здравен профил всеки седми българин е неосигурен. Ние доплащаме най-много и то предимно за лекарства. Доктоите и сестрите ни са по-малко от тези в Европа. Половината от четирите милиарда лева на Здравната каса се харчат отново за лекарства и болнична дейност. А за безплатното здравеопазване на децата ни се заделят между 11% и 13% от бюджета.

В България всички деца са здравноосигурени, а някои от тях са осигурени допълнително чрез фондове към които родителите са включени. Всяко дете има свой личен лекар, който би трябвало да го лекува по програмата „Детско здравеопазване” безплатно, като профилактика и ваксини. Една от тези е д-р Гергана Николова, която има 2000 пациенти, от които 800 деца.

Големият проблем в нашето здравеопазване е, че при децата лекарствата са скъпи и една рецепта излиза от порядъка на 100-120 лв. Ако имате две или три деца, представете си това, умножено по две или три. Имам майка, която има пет деца. Пробите, които правим на децата не се заплащат от Здравната каса и това трябва да бъде направено от джоба на родителя”, обяснява д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, предава NOVA.

От тази година всеки педиатър получава вече не 1.35 лв., а 1.85 лв. за всяко записано дете. Сега в България работят 2 272 педиатри като по-голямата част от тях са в предпенсионна възраст. Най-малко са в Разград и Смолян, а най-много в София град. Младите лекари искат да лекуват деца, но в големите отделения, където има какво да научат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари