Цената на алуминия скочи с рекордни темпове за ден

0
Цената на най-широко използвания неблагороден метал скочиха до 2 305 долара за тон
Цената на най-широко използвания неблагороден метал скочиха до 2 305 долара за тон

Това стана след съобщението, че борсата планира да обсъди потенциална забрана на нови руски доставки на метали

Цената на алуминия скочи с рекордните 8,5% на Лондонската борса за метали, след като Bloomberg съобщи, че борсата планира да обсъди потенциална забрана на нови руски доставки на метали. Цената на най-широко използвания неблагороден метал скочиха до 2 305 долара за тон - най-голямото увеличение в рамките на ден в историята. Никелът поскъпна с 5%, а цинкът с над от 4%, намалявайки острите загуби за индустриалните метали досега този месец, предизвикани от страховете на пазара, че предстояща рецесия ще срине търсенето, пише Money.bg.

Според източници на Bloomberg "LME планира да започне дискусии за това дали и при какви обстоятелства трябва да блокира доставките на руски метал в мрежата от складове", пише Oilprice.

Причината за скок в цените е, че всяко действие на LME за блокиране на руските доставки може да има значителни последици за световните пазари на метали, след като страната е основен производител на алуминий, никел и мед.

Страховете, че санкциите могат да попречат на руския износ на никел, вече доведоха до криза на LME през март.

Макар че стартирането на дискусии не означава, че LME е взела някакви решения за това какво ще прави, този ход бележи промяна в подхода. По-рано борсата заяви, че не планира да предприема никакви действия извън обхвата на санкциите, които почти не засягат големи руски производители на метали като Rusal и Norilsk Nickel.

"LME продължава да предприема необходимите действия, за да гарантира стабилността на пазара в отговор на санкциите", се казва в изявление на борсата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари