Цената на акациевия мед скача с 5 лева

4
Ароматният продукт вероятно тази година ще се продава за около 20 лв./кг
Ароматният продукт вероятно тази година ще се продава за около 20 лв./кг Видео: NOVA

Ароматният продукт вероятно тази година ще се продава за около 20 лв./кг

Лошите климатични условия са основната причина за изключително слабата реколта от акациев мед тази година, предава NOVA. На фона на агресивния внос от трети държави миналогодишната продукция пък залежава по складовете.

Трудно и несигурно започва стопанската година за пчеларите в Североизточна България. Пчелините на Полина Милчева се намират в горските масиви по билата на Батовското плато и първи път от години насам в навечерието на Еньовден цъфнали билки там няма. Радостин Николов пък пресмята, че ще добие девет пъти по-малко мед в сравнение с миналата година. Затова и очаквана цена ще е с 5 лева по-висока и ще достигне до 20 лв. на кг.

Разходите на пчеларите постоянно растат и се налага пчелните семейства да бъдат редуцирани. Освен това от години родните пчелари имат проблеми с вноса на мед от Китай, а напоследък - и от Украйна. Това свива пазара на биологично чистия продукт.

Производителите смятат, че трябва да има регулация в обществените взаимоотношения на хората, така, както е при пчелите: при липсата на достатъчно паша, работничките редуцират броя на търтеите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари