Цената на агнешкото е най-висока в Русе

1
В малките магазини агнешкият бут върви по над 18 лева за кило
В малките магазини агнешкият бут върви по над 18 лева за кило

През периода 24 февруари – 4 март 2021 г. пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен, констатират експертите на МЗХГ в последната ценова справка, пише Синор.бг.

Само при търговията на дребно с агнешки разфасовки в по-малките магазини в София се отчитат леки ценови изменения на седмична база, в посока нагоре.

Цяло агне

Според справката на експертите на МЗХГ по области, цените на едро на цяло агне продължават да варират от 13,75 лв./кг (Пазарджик) до 17,68 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). Средно за страната, цената на едро на цяло агне остава 14,79 лв./кг.

През изтеклата седмица не е регистрирано предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ).

Цените на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) се задържат в интервала от 13,00 лв./кг (Смолян) до 16,90 лв./кг (Благоевград). Средната цена на продукта в ДТО е 14,20 лв./кг – без седмична промяна.

Средно за страната, цената на едро на цяло агне е с 0,59 лв./кг по-висока от тази на дребно в по-малките магазини.

Агнешки бут

Търговията на едро с агнешки бут е в ценовия диапазон от 14,00 лв./кг (Пазарджик) до 18,98 лв./кг (Русе). При липса на отклонения на стойностите по области, средната цена на едро на агнешки бут за страната се запазва на ниво от 15,35 лв./кг.

В големите супермаркети цените на агнешки бут са най-ниски във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен (15,49 лв./кг), а най-високи – във Варна, Добрич, Кърджали, Стара Загора, Хасково и Шумен (16,99 лв./кг). Появата на продукта на висока цена в повече на брой области води до увеличение на средната стойност на дребно в ГТВ за страната с 1,4% на седмична база, до 16,24 лв./кг.

За поредна седмица в по-малките магазини агнешкият бут се продава на цени от 13,75 лв./кг в Сливен и Ямбол до 18,45 лв./кг в Русе. Вследствие на покачване на цената с 2,7% в София и поява на продукта на висока цена и в ДТО във Варна, средната стойност в тези обекти за страната нараства с 0,9% на седмична база, до 15,76 лв./кг.

През наблюдавания период средната цена на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги за страната е с 0,48 лв./кг или с 3% над тази в по-малките магазини.

Средно за страната, разликата между цените на едро и на дребно на този вид агнешка разфасовка е 0,89 лв./кг за ГТВ и 0,41 лв./кг – за ДТО.

Агнешка плешка

Средната цена на едро на агнешка плешка за страната е 14,92 лв./кг - без седмично изменение, като стойностите по области се задържат в границите от 13,60 лв./кг в Габрово до 16,98 лв./кг в Русе.

В големите търговски вериги агнешката плешка се продава най-евтино във Видин, Враца и Монтана (13,97 лв./кг), а най-скъпо – във Варна, Добрич и Шумен (14,99 лв./кг). Средната цена на дребно на този вид агнешка разфасовка в ГТВ за страната е 14,54 лв./кг – с 0,9% над нивото от предходната седмица, поради появата на предлагане на високи стойности във Варна, Добрич и Шумен.

Цените на дребно на агнешка плешка в по-малките магазини остават в границите от 13,85 лв./кг (Кърджали) до 17,45 лв./кг (Русе). Поскъпването на продукта с 2,9% в София и появата на предлагане на висока цена във Варна водят до повишение на средната стойност в тези търговски обекти за страната с 0,8% на седмична база, до 15,16 лв./кг.

През изтеклата седмица средната за страната цена на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги е с 0,62 лв./кг или с 4,1% под тази в по-малките търговски обекти.

Средно за страната, цената на едро на продукта е с 0,38 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,24 лв./кг по-ниска от тази в ДТО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари