Цацаров иска Агенцията за българите в чужбина да бъде закрита

0
Агенцията е конструирана така, че да генерира корупция, смята главният прокурор
Агенцията е конструирана така, че да генерира корупция, смята главният прокурор Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) да бъде закрита и всички дейности по издаване на удостоверения за български произход да бъдат прехвърлени към правосъдното министерство.

Такова мнение изрази главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите от временната анкетна комисия в НС, която проучва скандалите в ДАБЧ. В настоящия си вид агенцията е конструирана така, че да генерира корупция, смята Цацаров, предава Дарик.

Той участва в заседание на Временната анкетна комисия по повод изнесените данни за подкупна схема при придобиването на българско гражданство от чужди граждани.

Главният прокурор обясни, че от държавното обвинение са отправили конкретни предложения пред депутатите за промени, свързани с Държавната агенция за българите в чужбина. Уредбата на удостоверенията за произход са генератор на корупция, каза Цацаров.

По думите му политиците ще решат какво да правят с агенцията, но според него най-удачно би било тя да бъде закрита и всички дейности по издаване на удостоверенията на български произход да бъдат вменени на Правосъдното министерство, а дейностите, свързани с култура, образование и поддържане на българските общности в чужбина, да бъдат прехвърлени към новоучредена изпълнителна агенция на подчинение на Външно министерство.

Заместникът на Цацаров - Иван Гешев, който беше поканен на изслушване пред депутатите в парламента, коментира и разследването, което Специализираната прокуратура и Комисията за борба с корупцията започнаха миналия октомври в ДАБЧ. Тогава беше зрелищно арестуван и председателят на агенцията Петър Харалампиев.

Разследването е във финалната си фаза, но среща трудности от технически характер заради огромния брой СРС-та и обработването им“, каза Гешев.

В края на октомври Петър Харалампиев и главният секретар на агенцията Красимир Томов, както и още хора, бяха задържани по разследване за участие в организирана престъпна група, търгувала с удостоверения за български произход. Общо трима души са с обвинение по това разследване и още се намират в ареста. Към момента няма информация политически сили да са замесени в корупционната схема, категорични са от държавното обвинение.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари