Царят си събира куфарите и напуска двореца "Ситняково"

0
Симеон Сакскобургготски обедня, след като в съдебен спор загуби четвърти дворец
Симеон Сакскобургготски обедня, след като в съдебен спор загуби четвърти дворец

Бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски обедня, след като в съдебен спор загуби четвърти дворец.

За собствеността над имението „Ситняково“ той претендираше като бащиния. Дворецът е собственост на държавата, а не на Симеон и сестра му Мария Луиза Хробок. Това реши Върховният касационен съд, потвърждавайки решенията на предишните съдебни инстанции. Двете царски особи са осъдени „да предадат владението на имота в държавна полза“. Така след напъждането от „Кричим“, а на първа инстанция - и от „Саръгьол“ и „Царска Бистрица“, наследниците на Борис Трети за пореден път ще опаковат личното си имущество и ще се изнасят от обсебената от държавата собственост.

Съдебното решение е окончателно. То е по най-известното от петте дела за т.нар. царски имоти, които държавата чрез адвокатска къща „Савова и сие” води срещу коронованата фамилия.

Още през ноември 2014 г. Софийският градски съд отсъди, че резиденция „Ситняково“ никога не е била частен имот на бившите монарси, а е издигната върху държавна земя, пише "Пик". А миналото лято в Софийския апелативен съд делото беше обявено за решаване още на първото открито заседание, след като доказателствените искания на наследниците им не бяха уважени. 

Съдебният спор за комплекса „Ситняково“ продължи около 5 години, а папките по него съдържат над 2000 страници документи. По подобие на предишните дела, спечелени от държавата, и тук съдът е установил, че т.нар. Интендантство на цивилната листа на монарха е владяло имота в качеството си на държавна институция, а не, както ответниците Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза твърдят, като "граждански институт, представляващ царя и владеещ в полза на бившите царе Фердинанд и Борис Трети". 

Комплексът от три сгради сред прекрасна природа е построен през 1904 г. за летен ловен дворец на Фердинанд, дядото на Симеон, а днес е със статут на недвижима културна ценност. Разположен е на 20 дка земя. През 1993 г. е даден за безвъзмездно ползване на Съюза на писателите. А през 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари