Царят събира млади българи от чужбина

0
Млади българи, учещи и работещи в чужбина, ще се съберат в понеделник при Симеон Сакскобургготски
Млади българи, учещи и работещи в чужбина, ще се съберат в понеделник при Симеон Сакскобургготски

Млади българи, учещи и работещи в чужбина, ще се съберат в понеделник при Симеон Сакскобургготски на конференция на тема "Пътят на Европа: Какво ще върне младите българи?".

Срещата във "Врана" се организира от Либералния Институт за Политически Анализи (ЛИПА), Българския студентски клуб в Кеймбридж и фирмата на Николай Василев Expat Capital. Бившият жълт министър в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев" бе един от онези млади българи, които преди 16 г. се върнаха за първи път у нас за участие в подобна среща - "Българският Великден", организирана от тогавашния премиер Иван Костов с цел младите нашенци в Европа да се включат активно в лобирането за членството на страната ни в ЕС. На втория "Великден" година по-късно той написа 101 точки за икономическо развитие, които след това станаха основа на царската икономическа програма. А Василев се върна в България заедно с други участници в Сити клуба в Лондон (създаден от княз Кирил), като Милен Велчев и Илия Лингорски.

В дискусията в понеделник при царя ще участват студенти и професионалисти, които учат и работят в чужбина, политици, представители на бизнеса, общественици, наши сънародници, които са завършили образованието си в чужбина и са се завърнали в България. Те ще обсъдят каква е дилемата пред младите и какво им пречи да се върнат, както и какви са възможностите за реализацията им у нас и тенденциите за развитието на пазара на труда. "Включихме се в дискусията, защото нашата фирма е отражение на същата кауза - върнахме да работят у нас деца с много добро образование от чужбина", коментира Василев.

Очаква се по време на дискусията да бъде обсъдена и идеята за създаването на „Милениум - международен мисловен кръг на млади българи в чужбина”.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари