Трябва ли ваксинираните хора да носят предпазна маска?

1
Ново проучване има за цел да помогне на лекарите да разберат какво могат и какво не могат да правят хората, след като се ваксинират срещу коронавирус
Ново проучване има за цел да помогне на лекарите да разберат какво могат и какво не могат да правят хората, след като се ваксинират срещу коронавирус

Ново проучване се опитва да даде отговор дали ваксинираните хора трябва да спазват мерките за социална дистанция

Ново проучване има за цел да помогне на лекарите да разберат какво могат и какво не могат да правят хората, след като се ваксинират срещу коронавирус, включително и дали трябва да носят маски и да спазват социалното дистанциране след ваксиниране, пише Economic.bg. Изследването ще бъде проведено от Националните институти по здравеопазване (NIH), агенция на Департамента по здравеопазване на САЩ, която отговаря за научни изследвания в областта на биомедицината и здравеопазването.

Ще се тества каква е способността на ваксината Moderna да предотвратява инфекцията на коронавируса, доколко ограничава количеството на вируса в носа и дали намалява предаването от ваксинирани хора до близките им контакти.

„Надяваме се, че през следващите пет или повече месеца ще успеем да отговорим на много важния въпрос дали ваксинираните хора боледуват безсимптомно и ако да - предават ли инфекцията на други“, заяви д-р Антъни Фаучи, главен медицински съветник на Белия дом.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) заявиха, че хората, получили втора доза от ваксините, могат да се събират на закрито дори и с неваксинирани хора, и то без да носят предпазни маски или да спазват разстояние. При първоначалните насоки Центърът препоръчваше точно обратното.

Учените все още не знаят дали имунизираните хора могат да боледуват безсимтомно и дали действат като носители, които разпространяват вируса на другите. Тъй като все повече и повече американци се ваксинират, това проучване на NIH има за цел да отговори на тези въпроси.

Рандомизираното, контролирано проучване ще включва 12 000 студенти на възраст от 18 до 26 г. От повече от 20 американски университета в продължение на пет месеца. Участниците в изследването ще бъдат разделени на случаен принцип в две групи. Половината от тях ще бъдат ваксинирани веднага с двукратната ваксина на Moderna, разпределена между 28 дни. Останалите ще бъдат ваксинирани четири месеца по-късно.

Студентите ежедневно ще си правят назални проби, за да се тестват за коронавирусна инфекция, ще попълват електронни въпросници и периодично ще предоставят кръвни проби. Около 25 000 лица, определени като „близки контакти“ на участниците, също ще участват в проучването и ще предоставят проби от носа и кръвни проби. Изследователите ще използват близките контакти, за да измерват степента на предаване на вируса от ваксинирани индивиди.

От четвъртък сутринта в САЩ са приложени над 133 милиона дози от ваксините. Президентът Джо Байдън в четвъртък си постави нова цел – да бъдат поставени 200 милиона дози през първите 100 дни от управлението си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари