Трябва ли децата да знаят, че родителите им нямат пари?

0
Нещата за парите, които трябва да кажете на децата, още когато са малки
Нещата за парите, които трябва да кажете на децата, още когато са малки Снимка: Shutterstock

Нещата за парите, които трябва да кажете на децата, още когато са малки

Всеки открива значението на парите на различна възраст и възпитанието във финансова култура не зависи само от възрастта на детето, но и от собственото ни възпитание за нея. Да вземем например поколението, израснало през 90-те и времето на прехода, условната уговорка, че голяма част от тях възпитават деца на възраст на около 5 години в момента.

Това са същите онези хора, които често чуваха думите „Не мога да ти купя сладолед, защото нямаме пари“, със или без реална причина затова дали родите имат или нямат възможност. Едно поколение, което израсна с идеята да няма… и за което не беше трудно да повярва, че няма, защото израсна във време, когато, ако блестиш с особени възможности по-скоро няма да се впишеш сред децата, закусващи филия с лютеница през блока, пише Ladyzone.bg.

Въпросът тук все пак е: „Трябва ли да споделяме с децата си колко пари имаме и дали изобщо ги имаме и може ли това да им създаде неочаквана психологическа травма на по-късен етап, ако не е поднесено по правилния начин? Като родител, вие имате право — и, може би, задължение — понякога да казвате: „Това е нещо, което мама и татко трябва да пазят в тайна. Не, че се опитваме да запазим голяма тайна от вас, просто има информация, която родителите не споделят с децата, докато не станат малко по-големи."

Според учителя по финансова грамотност на деца Адриана Манолова чрез първите финансови уроци, на които трябва да научим децата си е че не е важно колко печели човек, а как управлява парите си: „Децата трябва да се научат да си поставят финансови цели. Те могат да бъдат всякакви, стига да са неща, които наистина желаят и ги мотивират. Дали ще бъде играчка, екскурзия или друго, трябва да е нещо, което детето наистина иска, за да има желание да си спечели парите и да си го купи само“.

По нейни думи стратегията на някои родители, които не желаят да купят даден сладкиш или играчка, да обясняват това с липсата на пари, не е препоръчителна. Всеки отказ на родителя трябва да бъде подкрепен с обяснение защо това не му нужно или полезно. Така детето ще взима много-по мотивирани и осъзнати цели, за които да използва спестяванията си един ден и в него няма да бъде създадено чувство за малоценност.

На въпроса дали родителите трябва да казват на децата си колко струват подаръците им, експертът споделя, че ако това е самоцелно, никога не е добра идея. Децата трябва да бъдат научени каква е стойността, която стои зад всяко нещо и макар, че друго може да струва 1000 лв. не означава, че то има стойност, това е просто цена, допълва тя и казва, че 1 юни е прекрасен повод да обясним защо сме избрали точно този подарък за него. Идеята е децата да знаят от малки, че всяко нещо, купено с пари е избран и мотивиран избор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Който и да е
    Да. Без да чета текста. Отговорът е да.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари