Трябва ли да се смазват болтовете на колелата?

2

Спорът дали да се смазват или не болтовете на колелата се води от доста време.

Някои казват, че смазването отслабва монтажа. Други, че без смазване болтовете "залепват" и ръждясват. Ето как стоят нещата в действителност.

Автомобилистите в мненията за смазването на болтовете на колелата се разделят на два лагера, пише Automedia.bg. Някои са категорично против, защото не е безопасно. Други, напротив, гласуват за смазване, вярвайки, че това премахва някои от проблемите при демонтажа на колелото. Но какво да кажем на тези, които се чудят?

За начало си струва да се обърнете към основния източник - автомобилните производители. А те не препоръчват смазване на болтовете преди инсталиране на колелото, обяснявайки, че действително е по-лесно да затегнете смазания болт, но той може да се разхлаби от вибрации по време на движение и след това да очаквате проблеми.

На практика обаче несмазаните болтове често залепват и корозират, което значително усложнява живота на собствениците на автомобили, когато става въпрос за отстраняване или смяна на повредено колело. Мнозина, които са се сблъсквали с проблема със такъв болт, са наясно колко лесно е да се откъсне главата му и по този начин да се получи още по-голям проблем изневиделица, последван от ремонт в сервиз.

Но за шофьорите, които добавят малко смазка към болтовете, преди да монтират колелата, няма такива проблеми. И още повече, когато както самите крепежни елементи, така и джантите са конструирани така, че идеално да пасват заедно в контактните си зони.

Но как да играете на сигурно, за да не останете със счупена глава на болта при спешни случаи, но и да не загубите колелото в движение? Тук на помощ идва дългогодишният опит на огромен брой опитни автомобилисти, които казват, че нищо не пречи да добавите смазка към резбата на крепежния елемент, преди да го завинтите. Основното нещо, както се казва, е да не се прекалява.

Първо, трябва да изберете правилния лубрикант. За смазване на болтове на колелата най-оптималната смазка е на базата на мед, графит или молибденов дисулфид. И второ, трябва да се прилага в малко количество изключително и само върху резбата. И в никакъв случай греста не трябва да попада върху конусовидна секция на болта, с която се постига плътността и надеждността на закрепване на джантата към главината.

В заключение ще кажем, че в профилактични дози смазката за болтове за закрепване на колела не е вредна, а полезна. Ако се приложи правилно и закрепването е затегнато с необходимата сила, последващият демонтаж на колелото ще стане безпроблемен, а в процеса на движение, проблеми няма да възникнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари