Тровят животни в Русе

0

Редица нарушения при използването на пестициди в земеделието в района на Природен парк „Русенски Лом“ установило проучване на експерти на LIFE+ проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“, съобщиха от Дружеството за защита на птиците, цитирани от вестник "Бряг".

Намерени са изхвърляни в природата опаковки и остатъци от отровни, третирани с пестициди семена за сеитба (слънчоглед, царевица и други), което е потенциална отрова за бозайници, птици и насекоми.

Били са установени и множество случаи на отровени домашни животни – кози, овце, крави и дивеч с „червени“ царевични семена, които предварително са били изхвърлени край горички и ниви. Умишлено се тровят бездомни кучета, чакали, лисици и други дребни хищници, които стават източник на вторично тровене за хищните птици.

Проверката на БДЗП е установила на много места незаконни бунища край нивите с изхвърлени огромни количества найлонови чували, торби, пликове, пластмасови бутилки. Голяма част от тях съдържаха остатъци от третирани с пестициди отровни семена или активни вещества като пестициди и минерални торове, директно разпилени по земята.

Тези практики вероятно са широко разпространени в цялата страна, коментират от Дружеството. Конкретната местност в района на Ломовете, Русенско се характеризира, от една страна, с интензивното използване на големи земеделски площи, а от друга – с непосредствената близост на Природен парк „Русенски Лом”. Именно природният парк е много подходяща територия за редица видове птици със ниска численост като керкенез, обикновен мишелов, белоопашат мишелов, малък креслив орел и др. или изчезващи като египетския лешояд. От района вече са изчезнали скалния орел и ловния сокол.

През последните десетилетия все повече се увеличават фактите за токсичното пряко и непряко въздействие на пестицидите, използвани в земеделието в Европа върху птиците. Особено чувствителни на отравяне с пестициди са хищните птици, поради тяхното най-високо положение в хранителната пирамида.

Българско дружество за защита на птиците призовава земеделските стопани да използват само законно разрешени препарати за растителна защита в селскостопанската си практика, както и норми за прилагането им. Отпадъчните опаковки на токсични за околната среда вещества трябва да се изхвърлят на регламентирани за целта места. Да не се разпиляват по земята минерални торове и третирани с пестициди семена за сеитба.

Необходимо е да се завиши вниманието на отговорните институции в България по отношение вида и начина на използване на пестициди и минерални торове в селското стопанство, казват природозащитниците.Те коментират също, че най-бързо изчезващата хищна птица в Европа – египетският лешояд, само преди броени дни се е завърнала от Африка и отново е заела своите местообитания в югоизточна и североизточна България. Затова отново Българското дружество за защита на птиците отправя апел за внимание и спазване на всички мерки за безопасност при използването на пестициди в земеделието. Една от главните причини за драстичния спад в популацията на египетския лешояд на Балканите - с над 80% за последните 30 години, са именно отровите, използвани в селското стопанство и нарочно поставените отровни примамки за други животни, казват от БДЗП.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари