Трима са арестувани в Клиниката по онкология в Скопие

0
Тече разследване за злоупотреби с терапии за онкоболни
Тече разследване за злоупотреби с терапии за онкоболни

Тече разследване за злоупотреби с терапии за онкоболни

Трима работещи в Клиниката по онкология и лъчелечение в Скопие, сред които бившият директор Нино Васев, са задържани тази сутрин в лечебното заведение, потвърди в изявление пред журналисти организационният директор на клиниката Халид Матоши, след като от сутринта медиите в страната съобщават, че има нови арестувани по случая „Онкология”.

Случаят в Клиниката по онкология в Скопие предизвика напрежение в страната през септември миналата година след журналистическо разследване. Според медийните публикации в клиниката се е осъществявала сложна схема, в която препаратите за имунотерапия за онкоболни са били изнасяни от лечебното заведение и продавани на черния пазар, а според някои твърдения на някои от пациентите е вливан физиологичен разтвор вместо необходимите препарати. Прокуратурата в Северна Македония започна разследване в Клиниката по онкология, като от там, както и от частни домове, бяха иззети документи и компютри и беше потърсено съдействие от органите в Косово и Албания, в парламента на страната беше създадена анкетна комисия по случая, а пациенти с онкологични заболявания и техни роднини неколкократно организираха протести, информира БТА.

Директорът на Клиниката по онкология и лъчелечение Виолета Клисарова каза, че не е информирана дали и при днешната акция са иззети доказателствени материали, по думите ѝ им е било посочено единствено, че има заповед кой да бъде задържан, но лечебното заведение работи нормално.

Всички планови пациенти, текущите прегледи, плановите терапии на пациентите, както и приемът на нови пациенти функционират нормално, всички амбулатории работят. В Клиниката работим на пълен капацитет и затова моля да няма паника, никой от пациентите няма да бъде върнат. Всеки ще получи назначената и планирана терапия“, каза Клисарова в изявление пред медиите.

За изданието "360 градуса" от прокуратурата на Република Северна Македония са потвърдили, че по случая се предприемат действия, без да разкриват повече подробности.

Най-добре е разследването да се води в институциите и когато дойде моментът - да го обявим пред обществото. Не е целесъобразно да говорим публично, да спекулираме, да гадаем, това само ще навреди на процеса. Работим интензивно с прокуратурата, имаме план на работа, който може да претърпи промени, но целта ни е тези процедури да приключат възможно най-бързо“, каза в интервю през октомври тогавашният министър на вътрешните работи на страната Оливер Спасовски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари