Трима русенски художници подредиха изложба

7

Близо 100 картини на трима русенски художници – Ценка Петрова, Станчо Станчев и Галена Неделчева, са подредени в малката изложбена зала на ул. „Борисова“ 6 в Русе.

Изложбата бе открита вчера вечерта и ще може да бъде разгледана до 27-и този месец. Това е втора поредна обща експозиция на тримата приятели, като предходната е била през 2019-а. Обединяващият този път мотив между авторите е лятото и свързаните с него приятни емоции. Дошлите да се докоснат до магията на изкуството ще могат да се насладят предимно на пейзажи и натюрморти.

Не липсват обаче и женски фигури, както и други провокиращи ума картини. Сред тях се открояват няколко композиции на Станчо Станчев, изобразяващи виртуозният Николо Паганини, сцени от гръцката и датска митология, своеобразните витражи на Ценка Петрова, даващи като че ли нов живот на представените върху тях музикални инструменти и пейзажи или пък морето, планините и цветята, показани по един наистина величествен и завладяващ начин от Галина Неделчева.

На събитието присъства и председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, който пожела на тримата творци още дълги години да радват жителите и гостите на града. Поздравления бяха отправени и от името на областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков.

„Благодаря ви за приноса към културното развитие на региона.

Вие съумявате по един незабравим начин да представите някои от най-силните човешки емоции, връзката между човека и природата, а също между човека и музиката. Сигурен съм, че когато човек застане пред платната ви няма как да не се смири, да не поразсъждава върху смисъла на изобразеното, да затаи дъх и да се обърне към себе си, към своята същност“, се казва в написаното от Станев.

Поднасям своята признателността за това, че с експозицията давате възможност на русенци и гости на града да се докоснат до неповторимия свят на изобразителното изкуство, да разширят кръгозора си и да изпитат емоцията, които творбите ви носят. Сигурен съм, че изложбата ще се радва на значителен интерес от страна на публиката и ще вдъхнови мнозина“, допълва кметът Милков.

Изложбата включва над 30 картини на Станчо Станчев, около 40 произведения на Ценка Петрова и над 20 на Галина Неделчева. Използваните техники са разнообразни, което допринася и за още по-приятната обстановка в залата. Сред методите, на които са заложили художниците, са сух и маслен пастел, акварел, темперни, маслени и акрилни бои, както и различни смесени техники.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    2
    Xaa sfqtt...
    11g sfqt
  • -2
    1
    Посерко
    Ох майко, това с гъза си ли го рисувахте драги ми хуйдожници
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари