Трима млади русенци получиха награда “Русе - 21 век”

0

Трима млади русенци бяха отличени с награда “Русе – 21 век” в навечерието на Деня на народните будители.

Отличието, което се присъжда ежегодно на ученици и студенти от учебни заведения на територията на община Русе за изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси, им бе връчено от кмета Пламен Стоилов. В приветствието си към тях кметът им пожела да продължават да се развиват все така успешно, да бъдат упорити и любознателни и благодари на техните родители, на техните учители и директори за всеотдайността.

Носители на наградата за 2019 г. са:

  • Виктория Николаева Даскалова – ученичка в 12 клас на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” – Русе, от класа по цигулка на г-н Алекси Драганов.
  • Николай Николаев Радев е ученик III клас в ОУ „Любен Каравелов“ и
  • Петя Добромирова Димитрова – ученичка III клас на ОУ „Иван Вазов“

За наградата тази година бяха номинирани общо 9 талантливи млади русенци.

Виктория Даскалова е една от младите надежди на българското цигулково изкуство, която вече успешно защитава авторитета на българската култура на международна сцена. Носител е на първа награда на Международния конкурс за немска и австрийска музика Magic-Бургас 2015 г., Втора награда за солово изпълнение и трета награда в категория Камерна музика на Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“-Добрич 2017 г., Втора награда в категория Камерна музика на Международния конкурс Франц уберт“-Русе 2017 г. Била е солист на Държавна опера-Русе и оркестъра на НМА „Проф. Пенчо Владигеров“-София. Участва в концертна програма на международен фестивал „Варненско лято“ и „Мартенски музикални дни“. През 2018 г. представя училището и града ни на Празничния концерт по повод 24 май в Българското посолство в Прага. През 2019 г. е поканена за участие в концерта „Европа-изкуството ни свързва“ във Варшава, в рамките на Трети фестивал на младите дарования на България „Полша, запознай се с бъдещето на българското изкуство“.

Николай Радев е носител е на два златни медала от международните математически олимпиади в Хонконг и Пукет. Има три сребърни медала един бронзов от различни международни математически турнири. Николай се занимава активно с поп и джаз пеене и има множество награди от национални и международни конкурси. Той потвърждава максимата „здрав дух в здраво тяло“ с първо място и в два футболни турнира през 2018 година.

Петя Добромирова участва активно в математически състезания. Пише стихотворения, разкази, приказки, рисува и печели награди от международни състезания. Взела е участие в множество конкурси и състезания някои, има награди от международен конкурс за рисунка „Керала“, Индия, първо място от национален конкурс за детска карта на света, по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава“, от литературен конкурс „Майчице свята“, за рисунка в НК „Ураган от таланти“ и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари