Русенската библиотека с международна награда за иновации

0
Проектът на Русенската библиотека е отличен за приноса си за подобряване на качеството на живот на хората в извънтрудоспособна възраст
Проектът на Русенската библиотека е отличен за приноса си за подобряване на качеството на живот на хората в извънтрудоспособна възраст

На тържествена церемония в София, в рамките на Втората международна среща на участниците в проект INELI – Balkans, бяха връчени наградите за иновативни проекти в областта на библиотечните услуги.

Екип от независими експерти и лидери от Великобритания, Дания и Швеция имаха нелеката задача да оценят 32 предложения и отличат петте най-добри. Сред тях е и проектът на Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“ - „Ние сме част от Вашия живот“.

INELI Balkans е Международна мрежа на библиотеките-иноватори от Балканския регион и обединява библиотечни общности от 11 страни. Тези институции са признати за създатели на нови и модерни идеи и работят за развитие на устойчива мрежа, която насърчава съвместните иновации, електронното обучение и експериментаторството за мястото и ролята на библиотеките днес.

Проектът „Ние сме част от Вашия живот“ е свързан с пълноценната реализация на хора в извънтрудоспособна възраст. Чрез него ще се стимулира не само повишаването на техните технологични познания и умения, но и прилагането им в практиката чрез активното им включване в дейността на Русенската библиотека по събиране, записване и запазване на документи от местната история и създаване на исторически бази данни за Русе и региона. Така възрастните хора ще използват пълноценно свободното си време, ще прилагат на практика придобитите умения, ще имат достъп до модерно оборудване и технологии, ще създават нова приятелска среда за дискусии и формират нови социални контакти.

Проектът на Русенската библиотека е отличен за приноса си за подобряване на качеството на живот на хората в извънтрудоспособна възраст. Така проблемът „стареене“ е игнориран в полза на общественото място на библиотеката в съвременно общество.

Реализирането на проекта е в синхрон с Международния план за действие на ООН по застаряването и Националната стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012 - 2030).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари