Трима души са загинали при пожари в Русенско

0
Пожарната в Русе готви честване на 140 години от създаването си
Пожарната в Русе готви честване на 140 години от създаването си Видео: Русе Медиа

Пожарната в Русе готви честване на 140 години от създаването си

140 години от създаването на пожарната в Русе ще бъдат отбелязани в Седмицата на пожарната безопасност от 11 до 17 септември, съобщи директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Русе комисар Светослав Войчев, предаде Русе Медиа.

Кулминацията ще бъде на 13 септември от 10:00 часа на пл.“Свобода“.

Събитието ще започне с официално откриване, последвано от демонстрации на противопожарна техника и различни елементи от дейността на огнеборците. След това ще бъдат допуснати гражданите да видят техниката и съоръженията, а след 13 часа в Доходното здание ще има експозиция от музейните експонати на русенската пожарна, сред които оборудване от миналия век, снимки с исторически характер, детски рисунки.

В рамките на седмицата ще се проведат Дни на отворените врати, където от 10:00 до 16:00 часа ще има достъп до всички служби – двете в Русе и районните в Бяла, Две могили, Ветово, Сливо поле, сектор „Специализирани оперативни дейности“, който е на входа на Русе откъм София. Всеки ще може да отиде на място, да разгледа и да се запознае с пожарникарите. На 15 септември от 10 часа пред Паметника на загиналите пожарникари ще има поднасяне на венци, а за доброволните формирования от общините ще се направи семинар.

От пожарната в Русе отчетоха намаление с 28% на произшествията, станали в Русенска област. От началото на годината до момента има 933 сигнала, докато миналата година за същия период са били 1294. Пожарите с преки материални загуби са намалели от 200 на 173, като най-сериозният тази година е бил този край Средна кула. При него са унищожени 90 дка горска растителност, като е имало опасност да обхване вилна зоната зона и квартала. Огнеборците заедно с останалите институции и доброволците са попречили това да се случи, опазен е Домът за стари хора.

Най-честите причини за тези пожари са сухите треви по протежение на жп линията. Сервитутът край релсите не се почиства редовно от избуялата тревна растителност и при задействане на спирачната система на влаковете и блокирането ѝ прехвръкват искри.

Пострадалите хора при пожари са 7, а трима са загинали – 3-годишно дете и двама възрастни. През миналата година е имало 13 пострадали и 4 загинали. От пожарната напомнят, че лятото е време да се почистят комините и да се провери състоянието им, тъй като с това са свързани голяма част от инцидентите през отоплителния сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари