Трима души починаха от туберколоза за 10 дни в Бургаско

0
През последната седмица с опасната зараза са диагностицирани още четирима души
През последната седмица с опасната зараза са диагностицирани още четирима души Снимка: iStock

Туберкулоза умори трима души за десетина дни в Бургаско.

Жертвите са мъже на възраст между 50 и 65 години. Между тях няма никаква връзка, категорични са от РЗИ - Бургас. Смъртните случаи са регистрирани от началото на месец ноември.

Двама от починалите са жители на община Камено, а третият е от Бургас. Те са издъхнали докато са били на стационарно лечение в бургаската белодробна болница. "При единият от починалите пациенти болестта е била диатностицирана през 2016-та година или преди близо две години. Той е преминал успешно лечение и е бил добре. През октомври, при преглед обаче е открит рецидив, който е довел до тежки усложнения и до фатален край. При втория пациент туберкулозата е открита през лятото на тази година, той също е бил лекуван веднага. Не можем да кажем какво е провокирало влошаване при него. Третият от починалите е диагносициран с новооткрито заболяване миналия месец", каза д-р Величка Григорова, завеждащ дирекция "Заразни заболявания" към бургаската РЗИ.

Освен тримата починали пациенти, през последната седмица с опасната зараза са били диагностицирани още четирима души. Въпреки стряскащите цифри, според здравните власти в региона няма нито бум, нито епидемия на туберкулоза. "Трите случая на починали са съвпадение, че са станали в един кракът период, но те първо нямат връзка помежду си и второ - са били диагностицирани по различно време. В сравнение с миналата година няма никакво увеличение на заболелите. В никакъв случай не може да се говори за някакъв бум на туберкулоза, още повече, че през последните няколко години се отчита трайно намаляване на броя на новорегистрираните на годишна база", каза д-р Григорова, цитирана от Монитор.

От началото на тази година до момента с туберкулоза са били диагностицирани 69 пациенти, а починалите са общо шестима. За миналата година цифрата на заразените е приблизително същата, но тогава не е имало нито един смъртен случай, казаха от РЗИ.

Заболеваемостта от туберкулоза в страната е намаляла много в поседните 10-15 години, коментира д-р Ангел Кунчев, национален здравен инспектор. Предвид тези добри резултати, преди време от задължителиня имунизационен календар отпадна мантуто и реимунизацията на 17-годишните. Предвижда се от 2019-а да отпадне и на 11-годишна възраст, допълни той.

Всяка година в България се откриват около 1000 нови случая на туберкулоза. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и уточни, че тази цифра за страна, като нашата, никак не е голяма. В подкрепа на твърдението си, че случаите са намаляли, той изтъкна факта, че 20 години са били откривани 54 нови случая на 100 000 население, докато сега те са 20 на 100 000. По думите му, ние сме единствената държава в Европа в която броят на туберкулозно болните е намалява два пъти и половина за последните две десетилетия. Налюденията на НЦЗПБ в последните 15 години показват, че все повече от бацила на жълтата гостенка са засегнати лица от образовани семейства с добър стандарт на живот.

В момента туберкулозата у нас не е болест само на бедните, подчерта проф. Тодор Кантарджиев. Генетични изследвания на центъра са установили, че бацила на болестта в нашата страна е от характерен щам с по-висока степен на резистентност към лекарствата за лечение от първа линия. Причина е и общото намаляване на имунитета на населението поради включването на доста лекарствени продукти вкл. и иновативните, които могат да възбудят старо туберкулозно огнище или една латентна, скрито протичаща туберуклоза да я направят изявена.

Затова, всеки пациент, на когото предстои лечение с иновативни лекарства с моноклонални антитела.

Една трета от хората по света са инфектирани с туберкулоза, но заболяването не се проявява. При провеждано лечение срещу някои тежки болести скритата форма може да се прояви, обясни националният консултант проф. Кантарджиев.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари