Трикове за премахване на петна от килима

0
Няма петно, което да не може да се премахне
Няма петно, което да не може да се премахне Снимка: iStock

Няма петно, което да не може да се премахне

Килимът е един от най-добрите начини да направите настилката у дома по-уютна. Красиви, разнообразни, меки, пухкави или пък изчистени и с къси влакна, килимите са прекрасен избор за домашния интериор. Но те се поддържат трудно. Цапат се лесно, а когато разлеете нещо върху тях, прането и почистването им става още по-трудно. А когато разсипете нещо, чието изпиране изглежда напълно невъзможно, тогава сигурно сте склонни да изхвърлите любимия си килим.

Не го правете, защото няма невъзможни за премахване петна, съветват от Az-jenata.bg. Дори такива от разлято мастило могат да бъдат успешно премахнати от килима ви и то без кой знае какви усилия. Достатъчно е само да знаете как точно да действате, кой точно трик да използвате.

Ето няколко полезни трика за премахване на петна от килима, които ще улеснят живота ви:

Петна от восък

Какво ви трябва:

  • Ютия;
  • Хартия за принтер;
  • Чисти парцали;
  • Течен препарат за пране.

Изчакайте восъкът да изстине и да се втвърди напълно. Покрийте го с хартията за принтер. Използвайте такава хартия, защото е по-твърда. Тънките хартии и вестниците не са добра опция. След това притиснете с нагорещена ютия, придвижете няколко пъти напред-назад, за да разтопите восъка. Мазните остатъци от него ще се попият в хартията. Почистете останалия восък с влажен парцал. Накрая капнете няколко капки концентриран препарат за пране. Разтрийте с малко вода, за да се образува пяна. Оставете да подейства известно време. Изплакнете.

Петна от кафе

Разлятото по килима кафе може да е истинско бедствие. И вероятността да разлеете именно кафе е много по-голяма, отколкото да разлеете горещ восък. Ето защо е добре да знаете как да действате.

Какво ви трябва:

  • Студена вода;
  • 1 чаша водороден пероксид;
  • ½ чаена лъжица препарат за съдове.

Попийте петното, доколкото е възможно, за да съберете повече от течността. Използвайте чиста кърпа или парцал, като избутвате откъм външната страна на петното към вътрешността. Така ще избутате разлятото кафе и ще го концентрирате на едно място. Попийте насъбралата се течност. Нанесете малко хладка вода и препарата за чинии. Разтрийте с пръсти или с мека четка. Може и с гъба. След това използвайте топла вода, за да премахнете препарата.

Мастило

Макар и рядко, по някаква причина може да разлеете и мастило. Това петно изглежда невъзможно за премахване, но не е така.

Какво ви трябва:

  • Концентриран алкохол или спирт;
  • Спрей бутилка;
  • Микрофибърна кърпа;
  • Хартиени кърпи (кухненска хартия).

Напълнете спрей бутилката със спирт или алкохол, за предпочитане чиста водка. Напръскайте обилно върху петното. Оставете да престои минимум 1 час. След това навлажнете кърпата и внимателно попийте. Ако сте доволни от резултата, попийте с хартиените кърпи. Ако не и ако петното продължава да е видимо, повторете процедурата, докато се премахне.

Машинно масло или друга мазнина

Мазнините са изключително трудни за премахване. Но ако знаете как да го направите, те няма да представляват предизвикателство за вас.

Какво ви трябва:

  • Прахосмукачка;
  • Царевично нишесте или сода за хляб.

Поръсете обилно петното от машинно масло или друга разлята мазнина (олио, зехтин). Оставете нишестето или содата да абсорбират цялата мазнина. Това е тяхно незаменимо свойство. След това прахосмукайте остатъците от тях. Изперете по стандартен начин с течен препарат за пране или миене на съдове. Изплакнете и подсушете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    colibri
    Интересна и полезна статия. Струва ми се , че редактора Георгиева е трябвало да уточни,че водородният пероксид представлява познатата на всички-кислородна вода. :)
  • 0
    3
    Пандисчия до 1
    Ела при мен да ти покажа някой тайни на истинския живот на половете....Ако трудно възприемаш,може половете да ти се сторят 152...
  • 0
    2
    до 1
    мама ти сдухана и тук ли намери да сереш
  • -2
    1
    ??????????
    След 1990 година и сега сме под сащническо робство, сащ ни заробиха, сащ докараха джендеризма тук, скандалният кирил петкоф пък работи срещу България и вече иска да ратифицира 52 пола и в България! България е на българите, България не е на урода сащ, нито България ще е на американските агенти/шпиони, продали се, за да ги има на показа! България е християнска страна! В България има САМО ДВА ПОЛА! В България бракът е само между мъж и жена! В България има традиционни семейни ценности! Народът на България не иска хомосексуалните евроатлантически/джендератлантически извращения на урода сащ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари