Три знака “Спри, детето запази” в Русе

0
През миналата година в Русе са станали близо 1200 инцидентa на пътя
През миналата година в Русе са станали близо 1200 инцидентa на пътя Видео: БНТ

От утре учениците отново са на училище след пролетната ваканция.

Три знака с кампанията на БНТ „Спри, детето запази” в Русе вече заострят вниманието на шофьорите, да пазят учениците.

Те са поставени пред едни от най-големите училища в града.

През миналата година в Русе са станали близо 1200 инцидентa на пътя. В 106 от случаите има блъснати пешеходци. Загиналите са 103, а ранените 6. За голяма част от пътните произшествия вина имат водачите. Петър Стоянов и дъщеря му Ренета в почивните дни обичат да карат колело. Момичето е петокласничка в училището по немски език, пред което е поставен един от знаците от кампанията „Спри, детето запази”. Разказва, че обучението по безопасност на пътя е засилено.

Ренета Стоянова – 5 клас: “Сега учихме, по час на класа имахме едни книжки за безопасност на движението, те бяха свързани с колелетата. Иначе преди учихме как да пресичаме, за светофарите. Понякога, когато ще пресичаме, колите не ни дават да пресечем, дори когато е зелено”.

Бащата на Ренета споделя, че пред училището на дъщеря му има достатъчно знаци, които да привличат вниманието на шофьорите. Въпреки това, обаче, те често не се съобразяват с тях.

Петър Стоянов: “Това, което ми прави впечатление и като водач, и като пешеходец е, че нямат съображение, не дават предимство, спират в последния момент, свиркат. Затова винаги ѝ казвам да внимава”.

Знаци от кампанията на БНТ има и на улица „Студентска”, където се намират други 3 училища, и на булевард „Придунавски”, където потокът от коли е голям.

Наталия Кръстева – зам.-кмет на Община Русе: „В района на всички училища са поставени повдигнати пешеходни пътеки с два вида знаци – “Пресичат деца!” и “Внимание, пешеходна пътека!”, като пред повечето училища знаците са и светлинни”.

Понякога и самите пешеходци имат вина за произшествията. Миналата година в Русе са констатирани 18 нарушения – пресичане на забранени места или на червен сигнал на светофара.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари