Три университета и БАН обявили завода на Красимир Даков за безопасен

0
На тяхна база РИОСВ-Русе ще преценява за трети път дали за бъдещия завод трябва да се изготви Оценка за въздействието върху околната среда
На тяхна база РИОСВ-Русе ще преценява за трети път дали за бъдещия завод трябва да се изготви Оценка за въздействието върху околната среда Снимка: dnews.bg

Четири научни звена са разгледали детайлно инвестиционния проект на фирма „ДД Логистика“ на Красимир Даков за изграждане на завод за производство на медицински ръкавици от латекс, без да открият някакви съществени рискове за околната среда

Това става ясно от публикуваните от РИОСВ-Русе материали, до които е осигурен обществен достъп във връзка с провеждащата се процедура за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС, пише Петър Гецов във вестник "Утро".

Рестартирането на процедурата се наложи, след като служебният министър отмени решението на Анатоли Станев за изготвяне на доклад по ОВОС. След което бившият директор на РИОСВ-Русе поиска от пет научни института да се произнесат с мнение за бъдещото производство. Получени са становища от Катедра „Химия“ на Природо-математическия факултет към Югозападен университет „Неофит Рилски“, от професор по „Технология на каучука и гумата“ от катедра „Полимерно инженерство“ на Химикотехнологичния и металургичен университет, от Факултета по химия и фармация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и от проф. Нели Косева, ръководител на Научно направление „Полимери за алтернативна енергия и защита на околната среда при Институт по полимери на БАН.

И мнението на всички тях е, че няма основания предприятието да се класифицира като рисково за околната среда, направените от фирмата оценки за въздействието са адекватни и при производството не се отделят опасни летливи вещества и токсични отпадни води. Някои дори класифицират инвестиционното предложение като щадящо околната среда и човешкото здраве.

Становище е отказано единствено от Химико-технологичен и металургичен университет София, откъдето се оправдават със заетостта на експертите си и липсата на време за изготвяне на компетентно мнение.

ОТ РИОСВ-Русе са поискали от дружеството допълнителна информация за 12-те предвидени горивни камери и свързаните с тях изпускащи устройства, която е предоставена на 14 януари. Така всички документи, необходими за изготвяне на решението, вече са налице.
Инвестиционното предложение на дружеството „ДД Логистика“ предвижда изграждане на инсталация за производство на няколко вида латексови продукти. В нея ще работят 95 души на три смени, а от 12-те производствени линии ще излизат между 340 000 и 480 000 изделия на ден.

РИОСВ-Русе ще преценява за трети път дали за бъдещия завод трябва да се изготви Оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/. През юли миналата година екоинспекцията излезе със становище, че за инвестиционното предложение не е необходима ОВОС. По-късно обаче то бе отменено, тъй като бе подписано не от директора на РИОСВ Анатоли Станев, а от заместващата го по него време Анелия Николова, директор на дирекция „Превантивна дейност“, която не е имала такива правомощия. Второто решение за изготвяне на доклад по ОВОС на Анатоли Станев през октомври също е отменено, този път от МОСВ. И сега идва ред на третото, което явно ще бъде взето много по-лесно, предвид получените вече становища от множество експерти.

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    16
    Алоооо..о..о.о.о...о...
    Русенската общественост,гражданско общество,заспали селяни и будни граждани ии..и ......и.... альоооооо алооооо.........малката Виенаа...а .....интелигентите и дейциииии разниии......ехоооо
  • 11
    15
    Две Могили, щата Тенеси
    Този мастит бизМесмен в дома на обесения иска да отваря магазин за въжета.Ама като сте заспали, тъпи русенци, напълно си го заслужавате.И да, тъпи сте.Защото ако не за себе си, поне за децата ви не ви ли пука.А някога Русе беше хубав град, истински красив и с най-добре облечените хора от цяла България.
  • 16
    14
    Въпрос до всички тук
    По принцип къде е логиката и екологичният и икомически интерес да произведеш 1000 л. Биодизел ,а да унищожиш безвъзвратно в процеса на производство невъзстановими за питейни и поливни нужди 3,500 л.чиста питейна вода? Нещо не ми се връзва,а и как все едни странни хора тръгват да ни"УПРАЯТ.."........все номенклатурни кадри и креатури,до кога? Че и тая работа се помирисва малко ли?
  • 17
    13
    Я.я.я.я пък Русе
    Да му мислят и Мартен и Сандрово и по веригата ..надолу....Дунав тече ли тече так чак до ЧЕРНО МОРЕ и е са в Клуба....
  • 24
    12
    ах колко красиво
    Въпросът е принципен - такъв тип заводи специално в Русе не трябва да се строят заради екологията в града. А за университетите какво да кажем - Даков спонсор на ГЕРБ, корумпето Белоев - ректорче на РУ играещо и с БСП и с ГЕРБ (който е на власт де) за усвояване на парички в джобчето си и ректорчето на СУ (кандитата на ГЕРБ за президент) и тука пак лесно се хваща линията (връзката наш човек) от хората на ГЕРБ за получаване на положителни оценки от университети. А за БАН помага БСП и комунистическите безполезни мумии академици в академията.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари