"Три милиарда интереси"

0
ГЕРБ и БСП дружно сложиха на трупчета забраната за реклама на хазарт
ГЕРБ и БСП дружно сложиха на трупчета забраната за реклама на хазарт Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и БСП дружно сложиха на трупчета забраната за реклама на хазарт.

Вицепремиерът Валери Симеонов видя в решението "три милиарда интереси"

ГЕРБ и БСП отложиха съвместно за неопределено време разглеждането на първо четене на законопроекта на "Обединени патриоти" за промени в Закона за хазарта.

Те предвиждат пълна забрана на телевизионната реклама на игри на щастието. Това се случи въпреки неотдавнашните изявления на лидерите на двете парламентарни групи - Цветан Цветанов и Корнелия Нинова, че партиите им ще подкрепят проекта, пише вестник Сега.

В законопроекта е записана освен това забрана за продажбата на талончета за лотарии и томболи извън обекти, лицензирани само за хазартна дейност. Вчера членовете на комисията по бюджет и финанси решиха да не гледат промените по същество, преди по тях да се произнесе Европейската комисия (ЕК). Така на практика депутатите отложиха разглеждането на предложенията за дълго време, тъй като бюджетната комисия е водеща по законопроекта. Преди това същото направи и комисията по европейските въпроси.

Вчера мнозинството мотивира решението си със становище на финансовото министерство, че съгласно евродиректива кабинетът е длъжен да съгласува всеки проект, който предлага, с общото законодателство, когато той е свързан с изпълнението на някакъв европейски регламент. Ведомството на министър Владислав Горанов обвърза измененията в Закона за хазарта с директивата за информационното общество. В същото време от министерството признават, че в ЕС няма единно законодателство по отношение на хазарта и че всяка държава сама решава проблемите, възникващи в този сектор.

От "Обединени патриоти" репликираха, че техните предложения са внесени от депутати и че в парламентарния правилник няма изискване те също да се съгласуват с ЕК. "Означава ли това, че след първо четене всяко ново предложение ще се съгласува пак с комисията?", попита Йордан Апостолов. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова отбеляза, че това е пропуск в парламентарния правилник и че той трябва да се поправи. След това тя предложи да се гласува решение с което проектозаконът да се прати във финансовото министерство, което да го препрати в Брюксел. Предложението бе прието с един-единствен глас въздържал се - на Йордан Апостолов от "Обединени патриоти".

Вицепремиерът Валери Симеонов, който дойде да защити законопроекта лично, коментира, че вотът на ГЕРБ и на БСП на практика го бламира.

"Нещо такова се получава, защото т.нар. нотификация от ЕК означава, че процедурата спира най-малко за четири месеца, а може и много повече. Това е предварителният срок, в който един законопроект на МС трябва да бъде представен в еврокомисията. Едно такова отлагане не кореспондира с декларираната подкрепа от ГЕРБ и БСП. За да не бъда краен, ще изчакам тези месеци и ще видим какво ще се случи", каза Симеонов. Той отново повтори, че става дума за силни финансови интереси, които оказват натиск предложенията да не бъдат приети.

"В едно изречение мога да ги определя като три милиарда интереси", завърши вицепремиерът. Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията в хазартни игри у нас се разиграват около три милиарда евро на година.

По предложение на финансовото министерство, подкрепено от Менда Стоянова, промените в Закона за хазарта ще се разходят до Брюксел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари