Три кораба монтират новите знаци по река Дунав

0

Кораби на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) са ангажирани с подновяването на бреговите навигационни знаци и фарове по р. Дунав, доставени по проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав“, финансиран по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

Мобилна група от служители на Агенцията и екипажите на „Каблешков“, „Дунав“ и „Вит“ до момента са монтирали конструкциите на 7 брегови фара в района на населените места Куделин, Ново село, Гомотарци, Видин, Симеоново, Долни Цибър и Огоста. Готови са и фундаментите за монтаж на конструкциите на още 5 фара.

До момента в различни участъци по българския бряг са монтирани 300 километрични знаци и 80 знаци, които  указват състоянието на навигационно-пътната обстановка – място за маневриране, престои, забрани.  

Доставени са и 160 плаващи навигационни знаци /буйове/, с които ще се подменят  съществуващите до момента. Тяхната функция е обозначаване на корабоплавателния път.

Стартирал е процес на въвеждане на разработена в рамките на проекта система за мониторинг, която позволява проследяването на състоянието и местоположението на буйовете и бреговите фарове. Основно ще се отчитат случаите на опит за кражба, повреда и промяна на местоположението на навигационния знак. Мониторингът ще се извършва дистанционно от експерти на ИАППД.

Друг успешно изпълнен компонент от проекта е  изграждането на опорна GPS геодезична мрежа по българския бряг на р. Дунав. В момента ИАППД е в процес на подготовка на документация за уведомяване на Агенцията по геодезия, картография и кадастър по компетенция и общините за изпълнената мрежа и геодезичните точки, които попадат в съответната община.

Компоненти от проекта са изграждането на опорна GPS геодезична мрежа по българския бряг на р. Дунав, доставките на 160 светещи плаващи навигационни знаци, 980 брегови навигационни знаци, 20 светещи фарове, монтирането на  9 автоматични хидрометрични и метеорологични станции и инсталацията на 9 електронни табла за визуализация на получените данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари