Кап. Иван Жеков: Собственикът на товара в горящите баржи е оставил съдбата им в ръцете на Господ!

3
Смятам, че още в Констанца баржите са били в начален стадии на тлеене, заяви Жеков
Смятам, че още в Констанца баржите са били в начален стадии на тлеене, заяви Жеков Снимка: БНТ

Днес трябва да приключи разтоварването на една от секциите от конвоя със самозапалилите се въглища, който се намира на румънския бряг срещу Русе.

В празния шлеп трябва да бъдат прехвърлени въглищата, които са в баржата, която все още не гори. Информацията, дадена от сръбския собственик на товара, че се чакат 2 празни баржи, за да се преместят горящите въглища обаче, се е оказала невярна.

Конвоят на румънския бряг, който се състои от 3 баржи с въглища и една с метал, е акостирал преди три седмици. Две от секциите са се самозапалили и преди няколко дни, заради посоката на вятъра Русе осъмна обгърнат от кълба дим и задушлива миризма. От българска страна, въпреки че корабът е в румънски води, са се опитали да помогнат, като са съдействали баржата с арматурно желязо да бъде разтоварена на пристанище в Русе и да се уговори плаващ кран за претоварване на секцията, която все още не гори. Междувременно румънският министър на транспорта обяви, че до ситуацията се е стигнало след поредица от събития, за някои от които България има вина.

"Фактът е, че българите не са извършили драгиране на Дунава от тяхната страна. Говорихме и с Европейската комисия и предложихме ние да го направим вместо тях. Предвид факта, че драгирането не е извършено, баржите не можаха да стигнат по Дунав до Белград. Накрая, българите се съгласиха да драгират", заяви Сорин Гриндяну - министър на транспорта на Румъния, предава БНТ.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав уточниха, че драгажната им техника е работила на един от критичните участъци в района на остров Белене между 5 и 19 юли. Речните специалисти са категорични, че капитанът е трябвало да съобрази колко да натовари кораба си, така че да не заседне, както в момента постъпват всички останали, които преминават през праговете.

"Тъй като парите, които се дават за превоз са доста големи, и корабособственикът е взел решение тези баржи да бъдат натоварени на такова газене, с което съдовете не могат да преминат през критичните участъци", обясни кап. Иван Жеков, директор на Дирекция "Речен надзор" - Русе.

Според българските специалисти, другият проблем, довел до тази криза, е че в конвоя има товари на двама собственици, които се отнасят по различен към стоката си и ситуацията.

"Смятам, че още в Констанца не са спазени необходимите изисквания при товаренето директно от морския кораб или са ъ. Но при всички случаи не са спазени изискванията със замерване на температура, с охлаждане. Този, който е собственик на стоката на двете горящи баржи, не отговаря на повикванията и уверенията, че ще бъдат изпратени празни сръбски баржи за претоварване - няма да стане. И вероятно собственикът е оставил съдбата на товара и баржите в ръцете на Господа", каза кап. Иван Жеков.

Баржите засега остават на брега при Гюргево. Вероятно днес ще започне претоварване на тази, която все още не се е запалила. А каква ще е съдбата на другите две зависи от сръбските собственици и румънските власти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    А защо
    Не се извършват контролни проверки от управление на плавателния път на р. Дунав на определени отстояние от града, така че плавателни съдове да не се допускат кра, градовете при ниски нива и така да си чакат ниво, което може да бъде преодоляна с товара. Така ще се следи колко да се товари. Предоставя ли се на товарните пристанища информация за прогнозите нива, и те да отказват да товарят с товар, нес,образен с нивото на реката. Барем за това могат да се договорят бг и Румъния, също така правомощия за спиране на движението на плавателни съдове, когато товарът им представлява риск опит засядане, особено внимание към пожароопасни товари
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари