Тревата поскъпна двойно заради изолацията

0
Бизнесът с доставки по домовете се разви не само в ресторантьорството, а и при този с наркотиците
Бизнесът с доставки по домовете се разви не само в ресторантьорството, а и при този с наркотиците

Дилърите принудени да ползват таксита

“Аз съм само на телефон, брат”. Това е кодовото изречение, с което дилърите информират клиентите си за начина на работа след затварянето на дискотеките и баровете заради COVID- 19.

Бизнесът с доставки по домовете се разви не само в ресторантьорството, а и при този с наркотиците. След затварянето на нощните заведения дилърите разчитат за прехраната си само на редовните клиенти, каза запознат пред “24 часа”. Дистанционното обучение накара кварталните пласьори да търсят клиентите си в градинките, които често се намират до училища и детски градини. Разносвачът на стока обикновено седи на пейка, младежите го познават и сами ходят при него. Те обаче са се уговорили предварително по телефона. Връзката помежду им е чрез приложението “Телеграм”.

Страхуват се от случайна проверка от полицаи и затова не държат стоката у себе си. За да не будят съмнение, оставят наркотиците под камък, в храсти или близо до дървета

Намалелият поток от клиенти принуди част от таксиметровите шофьори в столицата да участват в схемата за разпространение на наркотици.

Така те се превръщат в топлата връзка между дребния дилър и потребителите на дрога. Печалбата от една доставка до адрес е около 20-30 лв, плюс цената на курса.

“Случвало се е клиент да попита дали не мога да намеря нещо за пушене например”, признава шофьор на такси от София. Най-продавана сред младите остава марихуаната, но и синтетичните наркотици.

В момента цената на среден клас марихуана на дребно е между 15-20 лв. за цигара, а за килограм стига от 12 до 17 хил. евро. За разлика от март, когато висок клас от най-употребяваната дрога струваше до 15 лв., а на едро се търгуваше между 9-12 хил. евро.

Качествената трева в наркосредите я наричат “лампова” заради начина на отглеждане и нуждата от човек, който да се грижи за нея. Цената на ламповата рязко се повиши заради многото разбити модерни оранжерии. Загубите за черния пазар започнаха още през декември 2019 г.

Тогава криминалистите от ОДМВР- Русе, разкриха най-голямата оранжерия за производство на марихуана. Бандата отглеждала нелегалните растения в затворен цикъл. Рядко напускали помещението, тъй като имали хотелска част с кухня, спалня и санитарен възел. Оранжерията се различавала с отличната инсталация, която не позоволявала дори по мирис да се усети какво се случва зад стените. Въпреки добрата организация загубата на пазара бе оценена за 1 млн. лв.

Вторият удар бе през август, когато 80 кг готова за продажба стока бе иззета при специализирана полицейска акция край Пазарджик.

Добре обгрижваният наркотик от оранжериите в Русе и Пазарджик е бил предназначен както за България, така и за износ. Марихуаната се отличаваше с най-високото качество и с най-добрите условия за отглеждане, разкривани някога в България. Добре свършената работа от служителите на МВР разклати пазара на канабис в България. Само през август и септември т.г. са заловени около 50 тона канабис - ожънат, изсушен, на цигари и по нивите. Кризата се задълбочаваше поради недостиг на готов материал на пазара.

Дрогата се търси, цената се вдига, а качеството се влошава, призна квартален дилър.

Липсата на стока сред пласьорите накара “отглеждачите” да съкращават цикъла на производство. Всъщност сега се продава само марихуана, отглеждана в саксии от аматьори.

“Те обират “главата” на растението много по-рано, за да се задоволи нуждата на пазара, но качеството се влоши”, обясни “отглеждач”. Този вид трева има активно вещество под 1%.

За разлика от доставяната от Албания и Македония, която има съдържание на тетрахидрокабилол над 3%. COVID-19 и затворените граници обаче прекъснаха каналите от двете балкански държави.

Епидемията затрудни и разпространението на най-тежката дрога.

Хероинът качи цената си двойно

В началото на годината “кафявото” се продаваше на доставна цена 12 хил. евро за килограм. В момента цената на хероина достига 20 хил. евро за килограм.

Вълната от бежанци от Иран, Ирак и Афганистан, които са най-големите производители на “херца” (хероин), разклати черния пазар. Причината бе липсата на работна ръка, която да добива опиумен мак, и затрудненият транспорт покрай пандемията. Завишените наказания в държавите, по които преминава нелегалният канал, също оказаха влияние на цените.

“Рискът се увеличи, цената също. Но зависимите продължават да търсят нужната доза кафе (това е кодовата дума за хероин сред разпространителите б.р.), коментира запознат.

Най-големите консуматори на “херца” не са страните от Източна Европа, а от Централна и Западна. Заловените пратки с хероин на Дунав мост и ГКПП Капитан Андреево накараха производителите да избегнат източните канали и пренасочиха целите си доставки през Италия за Холандия и Белгия. Реалната цена в Холандия достигна 45 хил. евро за килограм.

Бежанците често изпълняват ролята на мулета, като сключват сделка с каналджията.

Тежката зависимост и голямото търсене изравни цената на хероина с тази на кокаина.

Разбитият склад в Студентския град, хванатите пратки край Шабла и блокираният канал през Босфора за Румъния удариха в цената и най-скъпия бял прах. Рутинна проверка на автомобил в Студентския град през май отведе полицаите до най-голямото депо за кокаин, разкривано в България.

В багажника на 33-годишния Николай Петров бяха открити 40 кг кокаин, разпределен в два сака. Няколко дни по-късно полицаите откриха още 327 кг чист кокаин в апартамента, нает от Петров.

Както “24 часа” писа, буците кокаин били с лого “Асо спатия”. Чрез маркировките големите картели белязали стоката си. Част от дрогата е била за износ, но друга - за пазара у нас. Стоката се оценява за около 10 млн. евро, а при улично разпространение достигала 81 млн.

Тетрадка със знаци, цифри и имена издаде втория задържан за склада в Студентски град - Манол Николов. Той водил записки - описвал стоката, която била съхранявана в депото за наркотици, както и тази, която се изнасяла от жилището. На хартиените листове били описани и щампите от заловения кокаин. Сред маркировките са “Асо спатия”, буква М, три малки кръга със сочеща нагоре стрелка, както и череши с цифри.

Щампата с ръкописно “М” означава, че идва от престъпния колумбийски клан “Меделин”, научихме от “24 часа”.

В тетрадката имало отчет за доставената стока и кой я е докарал там. Наркотиците са били от различни доставчици. Последната дата, описана за изнасяне в тетрадката, е 24 май. На тази дата е отбелязана с ръкописни букви “Асо спатия” и числото 10, както и точното количество, с което съучастникът Николай Петров бе хванат на този ден с 40 кг в багажника. Обвинени по случая са само Петров и Манолов. Те още са в ареста.

Залавянето на 327-те килограма чист кокаин в Студентския град бе поредният удар на МВР и прокуратурата по наркотрафика, след като през януари бяха заловени два камиона с плодове, в кашоните на които беше импрегниран 550 кг кокаин.

Кокаинът в Студентския град е със същото качество както този, който изплува край Шабла и Варна в спасителни жилетки миналата година.

Цената на “коката” се вдигна и заради големите гаранции, които търговците на едро трябваше да платят на картелите, разказва запознат с пазара на най-скъпата дрога. Картелите повишили цените през канала Босфора-България – Румъния с 30%. Доставната цена на кокаина до България в началото на годината бе 16 до 22 хил. евро на килограм. Сега цената му скочила от 25 до 30 хил. лв. на килограм.

Рискът за картелите се повишил и босовете на кокаина избягвали западните канали. Пренасочвали пратките за Централна Европа. Пътят на стоката минава с емигранти през Италия и Испания по вода.

“България е сравнително дребен консуматор на белия прах, а клиентите са редовни, търсенето не е спирало и за момент”, коментира източник пред “24 часа”.

120 - 140 лв. на дилърски грам (0,6-0,7 г) струва най-скъпият наркотик сега, за разлика от март, когато бе между 100-120 лв.

Кризата обаче принудила дилърите да смесват кокаина с други вещества.

Липсата на няколко големи босове на дрогата даде възможност на много, но по-малки банди сами да организират доставки и продажбите на малки количества кокаин - от 3 до 10 кг. Тези групички обаче “танцуват” по няколко месеца и бързо ги разбиват. Често носят информация в полицията за конкурентите си, което прави разкриването им по-лесно.

Заради липсата на стабилен “тартор” на пазара с наркотици, много хора по нарковеригата започнали да препродават един на друг дребни количества от по 100 - 200 г, но на повишена цена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари