Трети ден продължават протестите на земеделските производители

0
И днес са блокираха основни пътища в страната
И днес са блокираха основни пътища в страната Видео: NOVA

И днес са блокираха основни пътища в страната

Трети ден продължават протестите на земеделските производители. И днес те блокираха основни пътища в страната. От няколко дни тежка техника е разположена на десетки места.

Към 11:00 часа демонстранти блокираха за кратко магистрала "Тракия" при Бургас.

По план земеделска техника ще блокира подстъпите към магистралата откъм бургаския град Българово. Фермерите ще протестират на пътното платно до 14:00 часа „В петък протестът ще продължи 5 часа. През уикенда ще почиваме”, обясни Данаил Иванов от Съюза на зърнопроизводителите, предава NOVA.

Блокада имаше и на Подбалканския път, на разклона за Павел Баня. Тежката техника ще остане на платната до 14:00 часа.

На пътя София - Варна и днес се очаква блокада. Симеон Караколев от Българска аграрна камара сподели, че всеки ден ще има протести до пълно приемания на исканията. "България има 200 браншови организации в селското стопанство. Затова част от исканията ни е Закон за браншовите организации, за да се сложи ред. Има сближаване на концепции, но няма съгласуване с членовете. В рамките на утрешния ден правителството ще прецени доколко да удовлетвори нашите параметри. В животновъдство, плодове и зеленчуци, картофопроизводство, пчеларство и другите чувствителни сектори - искаме запазване на ставките като 2022 г. и 2023 г. Относно зърнопроизводството - има фирми с голяма печалба - те не трябва да се субсидират. Обаче има и хиляди с големи затруднения", заяви той.

Според него 426 млн. годишно е била помощта за вноса от Украйна през 2022 г. и 2023 г. "Когато се приложат таваните, автоматично се изключват около 40 млн. от тази сума. Нужната на секторите сума е около 160 млн. лева, към нея се придържаме", обясни Караколев.

Пътят за Монтана в посока Лом е блокиран от трактори и бали сено. Още три блокади има в Монтанско - пътят Е79 към "Дунав мост 2", към село Добри дол и община Вълчедръм.

Вчера премиерът Николай Денков проведе среща с хора от бранша, но тя започна със скандал. Представители на част от аграрните сдружения отказаха да седнат заедно на масата за преговори. Разделиха се на такива, които искат оставката на земеделския министър, и други, които не са срещу Кирил Вътев.

Така срещите при премиера станаха с две групи протестиращи. По думите на част от участниците, в тях се е стигнало до размяна на обиди пред министър-председателя. Денков остана категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба. Разговорите с властта ще продължат в края на седмицата. Дотогава продължават и протестите.

В писмено съобщение от Министерския съвет заявиха, че на срещата е постигнато споразумение за подпомагането със 150 милиона за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    геро
    Протест пред парламента,министерството и с лопатата по главите на Шарлатаните,а не по пътищата защото има хора пътуват за болниците
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари