"Трейс груп холд" ще ремонтира моста на Колю Фичето при Бяла

6
Ремонтът ще струва 3.89 млн. лв. без ДДС
Ремонтът ще струва 3.89 млн. лв. без ДДС Снимка: БГНЕС, архив

Съоръжението ще бъде реставрирано, а в бъдеще ще бъде избрана и фирма, която да построи ресторант и музей в съседство

Шанс за нов живот ще получи мостът на Колю Фичето над река Янтра при град Бяла в област Русе. Той е построен през 1867г., но се руши от години, в много лошо състояние е и се използва само като пешеходен, припомня Капитал. 

След проведена обществена поръчка община Бяла като възложител на проекта е класирала "Трейс груп холд" на първо място и фирмата ще изпълни консервация и реставрация на моста. В търга е имало още двама кандидати. "Парсек груп" е на второ място, а третият участник - "Пи ес пи", е бил отстранен. Ремонтът ще струва 3.89 млн. лв. без ДДС.

Договорът с "Трейс" още не е сключен, тъй като е имало обжалване в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС), но жалбите са отхвърлени и вероятно работата скоро ще започне.

Финансирането по проекта е оперативна програма "Региони в растеж". В търга е имало и още една обособена позиция - за сграда и съпътстваща инфраструктура, но в нея няма избран кандидат. Затова община Бяла е обявила нов търг на стойност 3.2 млн. лв. без ДДС и е поканила трима потенциални участници.

Съдбата на моста

Тъй като става въпрос за недвижима ценност на културното наследство с национално значение, проектът е преминал през няколко институции. Имало е две обсъждания - публично обсъждане на проекта на 18 април 2018 г. и обществено - на 11 септември 2019 г. Също през септември 2019 г. Министерство на културата е съгласувало идейният проект, който е дело на фирма "Инжпроект". Дружеството ше изготви и техническия проект, става ясно от профила на купувача на общината. Получени са становища и от РИОСВ - Русе, за съгласие за реализация на инвестицията и за липса на необходимост от извършване на оценка върху въздействието на околната среда на инвестицията, както и за разрешение за осъществяване на инвестицията.

"Паметникът на културата е в окаяно състояние, има пукнатини, обрасъл е с растителност, а най-сериозният проблем към момента е рушащата се облицовка от каменни плочи на моста. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението намалява. При високите води на р. Янтра в основните на моста се затлачват дървета и постепенно устоите се подкопават", разказаха от община Бяла за "Капитал". След наводнение през 1897 г. осем свода в средната част на моста (около 130 м) са унищожени. През 1922-1923 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, но първоначалният облик е променен, пишат от общината.

Как протече търгът

Въпреки че в началото кандидатите в поръчката са трима, "Пи ес пи" бързо отпада. Причината е неизрядна документация - не е посочила поръчката и съответно - обособената позиция, за която участва. Дружеството обжалва и в КЗК, и на втора инстанция във ВАС, но жалбата е отхвърлена.

Така реално се разглеждат само две оферти. "Трейс груп холд" и "Парсек груп". Първата компания е на първо място по приходи в строителния бранш, сочи класацията на "Капитал" К100 за 2020г. - над 317 млн. лв. Оборотът се формира от редица обекти в България и Сърбия, включително метрото, рехабилитация на железопътни участъци Скутаре - Оризово и Стралджа - Церковски. Фирмата работеше и по разширението на "Тодор Каблешков" в София и подписа договор за 90 млн. лв. за жп възел Пловдив с Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Дружества от групата на "Трейс" изградиха и участък от магистрала "Тракия" между Оризово и Стара Загора, който сега се ремонтира. Компанията скоро беше в публичното пространство покрай случая с протеклото метро в столицата.

"Парсек груп" е собственост на Бончо Бонев и има приходи 13.7 млн. лв. за 2019 г. Компанията работи по редица проекти, включително и ЖП гарата в Стара Загора, и расте през последните години.

"Трейс" е предложила малко по-ниска цена от конкурента си и е имала по-висока оценка по критерия "организация на персонала".

И кой ще изгражда ресторант

Втората позиция - за сграда и съпътстваща инфраструктура, тепърва ще бъде възложена. Новата двуетажна сграда ще е с РЗП 690 кв.м (виж снимките). В нея ще има ресторант, музей, обслужващи помещения, зала за прожекции, интерактивно преживяване "Машина на времето", магазин за сувенири, оборудване за 3D мапинг шоу програми.

"Основната концепция на музея ще бъде да представи историята на Беленския край, но по интересен интерактивен и атрактивен начин, което ще включва експозиция (постоянно подържана и актуализирана от музейните работници), която разказва историята на паметника на културата и Беленския край, восъчни фигури на личности, свързани с историята на паметника на културата, прожекции на интерактивно съдържание и документални филми, Машина на времето, която разказва историята на моста", обясниха от общината. Предвижда се изграждане на алеи в зоната около моста и за достъп към паметника и панорамната тераса

Общината е поканила три фирми в търга за изграждане на сградата -"Мистрал 7", "Стима" и "Техно строй България". До 22 март е крайният срок, в който община ще очаква оферти от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари