Транспортираната със "Спартан" жена е била със 70% кръвозагуба

1
Състоянието на транспортираната със „Спартан“ до София жена остава много тежко
Състоянието на транспортираната със „Спартан“ до София жена остава много тежко

Състоянието на транспортираната със „Спартан“ до София жена остава много тежко

„Състоянието на транспортираната със „Спартан“ до София родилка остава тежко – обдишва се в момента, има чернодробна дисфункция, бъбречна недостатъчност, на непрекъснато подаване на кислород и филтрация на кръвта.

Става въпрос за 30-годишна жена, която на 13 април, още през нощта е усетила, че няма движение на плода и е потърсила лекарска помощ.

На 14 април е установено, че плодът е мъртъв и към обяд е оперирана в сливенската болница, като е премахната и матката. Още тогава е била в тежко състояние.“

Това обясни служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, цитиран от bTV.

„Тази жена е била с около 70% кръвозагуба, до момента са прелети над 15 литра биопродукти. Имаме и белодробна дисфункция, в момента е на 50% кислород, но борбата продължава. Това се случи на Великден, аз вярвам в чудеса и вярваме, че екипите в реанимацията ще направят всичко възможно, за да я спасят”, посочи още той.

„От 15 април съм в непрекъсната връзка в с директора на сливенската болница и следим състоянието на жената. Веднага ангажирах и националния консултант проф. Николай Младенов от болница „Токуда“. Тогава взехме решението, че е най-добре да транспортираме жената. Трябваше да се подготви болната, тъй като още в Сливен, тя беше с бъбречна и чернодробна дисфукнция. На 16 април проведохме хемодиализа в сливенската болница и след активното съдействие на Министерството на отбраната проф. Младенов замина от „Враждебна“ до авиобаза „Безмер“, където болната беше транспортирана с реанимобил от сливенската болница.

Вчера към 20:00 часа тя беше настанена в реанимацията на „Токуда”, на постоянна филтрация е заради бъбречната недостатъчност, но Слава Богу стойностите на креатинина започват да спадат”, обясни министърът.

„Продължават кръвопреливанията и филтрацията. Има съмнение и за малък хематом след отстраняването на матката, мобилизирани са всички екипи в болница „Токуда“ за проследяване на състоянието ѝ“, каза Асен Меджидиев.

„Искам да благодаря на министър Стоянов, министърът на отбраната, на екипите в сливенската болница, на проф. Младенов и лично на президента за активното съдействие.

В моя мандат за трети път транспортираме по въздух и това показва колко е важна спешната помощ. Сключихме сделка за хеликоптерите и колкото по-скоро ги има, толкова по-добре ще бъде”, заяви министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари