Трансплантираха глава на куче

0
Серджо Канаверо  има амбицията да направи трансплантация на глава на човек
Серджо Канаверо има амбицията да направи трансплантация на глава на човек

Италианският неврохирург Серджо Канаверо, който има амбицията да направи трансплантация на глава на човек, обяви, че експериментите му с животни са много успешни и операцията може да бъде направена още догодина, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Канаверо подкрепя твърденията си с три публикации в специализирано списание поневрохирургия, но според критиците му в тях липсват подробности и убедителни данни.

Южнокорейският екип, който участва в експериментите, твърди, че те са доказателство на принципа за инжектиране на химически разтвор в гръбначния мозък, с който може да бъдат стимулирани прекъснати неврони да се съединят отново.

Най-интересният от описаните случаи е за куче, парализирано напълно след травма на врата, което с този метод започва да движи предните си лапи само след два дена, а след три седмици прохожда.

Учените са експериментирали също с мишки и плъхове.

Коментирайки публикациите пред сп. "Ню сайънтист", специалистът по медицинска етика Артър Каплан от Нюйоркския университет каза, че до операция за възстановяване на гръбначния мозък на човек ще минат поне три-четири години, а до трансплантиране на глава - седем или осем. Освен проблемите с възстановяването на гръбначния мозък съществува и сериозен риск от отхвърляне на присадената глава.

Доброволец за операцията е руснакът Валерий Спиридонов, който страда от рядко генетично заболяване, предизвикващо атрофия на мускулите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари