Транссексуална спортистка счупи рекорд за най-много точки в един мач

0
Тифани Абреу предизвика силно вълнение в местната Суперлига
Тифани Абреу предизвика силно вълнение в местната Суперлига

Първата транссексуална волейболистка в бразилското първенство Тифани Абреу предизвика силно вълнение в местната Суперлига.

Състезателката на "Бауру" счупи рекорда за най-много точки в един мач в шампионата на страната.

Абреу направи 39 при загубата с 2:3 (20:25, 14:25, 25:17, 25:18, 13:15) срещу водача "Дентил прая", който вече има 17 победи от 17 мача. До момента върховото постижение беше 37 точки на Тандара от 2013 г.

С доброто си представяне Абреу вече има 160 точки в 30 изиграни гейма или средно по 5.33 точки на гейм.

Включването на Абреу в лигата постави въпроса за допускането на транссексуални състезателки в женските първенства.

Бившата състезателка Ана Паула написа в "Туитър": "Вече аплодирахме МОК и неговите политики за чист спорт без измами. Сега жените, които дълги години са уважавали същите тези антидопингови правила, които са излезли чисти от безбройни тестове, откакто са били на 16-17 г., помагат на един биологически мъж да чупи рекордите им".

"Ако Тифани се определя като жена, това е неин избор, който трябва да се уважава от всички. Преди всичко Тифани е личност и заслужава уважение. Но на спортното поле няма как да си затворим очите към факта, че Тифани е била Родриго в мъжко тяло в продължение на 30 години", допълни Ана Паула.

Международната федерация по волейбол започна да разглежда въпроса за участието на транссексуални спортисти в първенствата. Международният олимпийски комитет (МОК) даде знак, че ще обсъжда темата след зимните игри в Пьонгчанг, пише бразилският "Глобо", цитиран от Дневник.

В началото на декември Лоръл Хъбард, родена като Гавин Хъбард, спечели сребърен медал в най-тежката категория - над 90 килограма, на световното по вдигане на тежести.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари