Тръмп заплаши Хилъри с убийство

0
Демократите обвиниха Тръмп, че е призовал за убийството на Клинтън
Демократите обвиниха Тръмп, че е призовал за убийството на Клинтън Снимка: REUTERS

Кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ предизвика поредните критики за поведението си заради подхвърляне на среща със симпатизанти, че опонентът му Хилъри Клинтън може да бъде застреляна, предаде Дневник.

На митинг в Университета на Северна Каролина в Уилмингтън Доналд Тръмп каза: "Ако тя трябва да избира съдиите си, нищо не можете да сторите. Макар че, не знам, може би хората от Втората поправка има какво да направят".

Втората поправка в Конституцията на САЩ гарантира на американците правото да притежават огнестрелно оръжие. От думите му не се разбира към какво по-точно подканва притежателите на огнестрелно оръжие – да го използват срещу съдии или президента на страната, или ги окуражава да предприемат други действия.

Тръмп каза, че Клинтън "иска да премахне, на практика да премахне Втората поправка" - нещо което тя на няколко пъти категорично е отричала. Но внушението му е, че ако стане президент, бившата първа дама на страната може да започне да номинира съдии, които са за по-строг режим за притежаване и носене на оръжие и на практика да остави американците почти беззащитни по този въпрос.

От щаба на Клинтън веднага определиха изказването на Тръммп като опасно. "Човек, опитващ се да стане президент на Съединените щати, не може да допуска насилие по какъвто и да е начин", се казва в официалната реакция.

Крис Мърфи, сенатор демократ от Кънектикът, поддръжник на Клинтън и известен привърженик на засиления контрол над оръжието в ръцете на цивилни, коментира в "Туитър": "Не си мислете, че това е политически гаф. Това е заплаха за убийство, която сериозно увеличава вероятността от национална трагедия и криза".

Попитани да уточнят изказването му, от щаба на републиканеца отвърнаха по електронната поща: "Нарича се сила да обединяваш – хората на Втората поправка имат страхотен дух и са изключително обеНе си мислете, че това е политически гаф. Това е заплаха за убийство, която сериозно увеличава вероятността от национална трагедия и кризадинени, което им дава голяма политическа сила. Тази година те ще гласуват при рекордна активност и то не за Хилъри Клинтън, а за Доналд Тръмп".

От Сикрет сървис – службата, охраняваща двамата водещи кандидати за Белия дом, коментираха, че са запознати с коментара на Тръмп.

Това става в момент, когато екипът му се опитва да го накара да е по-сдържан, да не изпада в подобни ситуации и да сложи край на серията от инциденти и скандали, в които се забърка веднага след края на конгреса на партията. В понеделник той опита да отклони вниманието на споровете към икономическата страна на състезанието с Хилъри Клинтън.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари