Тръмп спира лотарията за „зелена карта”

0
Новата система за законна имиграция ще се основава на заслугите на всеки
Новата система за законна имиграция ще се основава на заслугите на всеки Снимка: GettyImages

Американският президент Доналд Тръмп подкрепи законодателство, което значително би променило законната имиграция в САЩ, пише британският в. „Файненшъл таймс”, цитиран от БТА.

Според Тръмп предложението „ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари".

Законопроектът е предложен от републиканските сенатори Том Котън и Дейвид Пардю и е разработен по модела на канадската и австралийската имиграционна система. Той предвижда да се намали наполовина законната имиграция в САЩ за 10 години.

Новата система за „зелени карти” ще се основава не на лотария, а на заслугите на всеки. С предимство ще са кандидатите с по-високи умения, образование и познания по езика, а не тези, които имат роднини в САЩ.

Планът предвижда да се ограничи до 50 000 броят на бежанците, приемани в САЩ всяка година, и да се премахне визовата лотария, при която се раздават по 50 000 визи годишно на жители на държави, от които в момента не пристигат много мигранти в Америка, посочва британският в. „Гардиън”.

По оценка на канцеларията на сенатор Котън законодателството би намалило броя на приеманите в САЩ имигранти с 41% през първата година и с 50% за 10 години.

Въпреки подкрепата на Тръмп законопроектът е критикуван от политици както от Републиканската, така и от Демократическата партия и едва ли ще бъде приет от Конгреса в сегашния вид. Мнозина подкрепящи бизнеса републиканци отдавна одобряват законната имиграция, а новото законодателство вероятно ще разпали разногласията между тях и по-популистките им съпартийци. Що се отнася до демократите, техният лидер в Сената Чък Шумър каза, че предложението за намаляване на законната имиграция "няма много смисъл" и че партията му няма да подкрепи плана, отбелязва изданието.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари