Тръмп се отказва от сделка с Русия

0
Tова може да е свързано с натиска върху екипа на Тръмп заради обвиненията за контакти с Москва
Tова може да е свързано с натиска върху екипа на Тръмп заради обвиненията за контакти с Москва Снимка: REUTERS

Изправен пред нова вълна от въпроси относно връзките си с Русия, американският президент Доналд Тръмп казва на съветниците си и съюзниците си, че може да изостави - поне временно - плана си да преследва сключване на споразумение с Русия относно терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и други въпроси, свързани с националната сигурност.

Това твърдят служители от американската администрация, както и западни дипломати, цитирани от "Асошиейтед прес".

Отбелязва се, че това може да е свързано с натиска върху екипа на Тръмп заради обвиненията за контакти с Москва.

Върху смяната на външнополитическия курс може да оказва влияние и това, че новите попълнения в обкръжението на американския президент настояват за по-твърда позиция спрямо Русия.

По-конкретно, съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър по време на среща с членовете на Съвета за национална сигурност назовал Русия и Китай като страни, които искат да преобърнат съществуващия световен ред, разкрива един от служителите в администрацията, присъствал на срещата.

От своя страна западни дипломатически представители в разговори с Тръмп подчертали, че споразумението с Русия носи големи рискове, отбелязал дипломатически източник.

Един от служителите в администрацията добавил, че Тръмп и съветниците му засега все още се намират в начален етап на обсъждане на подходите към външната политика на САЩ по отношение на Москва.

В разговори с дипломати и други официални лица Тръмп и негови съветници са разкрили ново отношение и мислене към последните провокации на Москва.

Ала преразглеждането на основния принцип на външната политика на президента подчертава нарастващите политически рискове от по-тесни отношения с Русия, след като ФБР разследва връзки на сподвижници на Тръмп от предизборния щаб с Москва, а комисии на Конгреса задълбочават разследването си относно намесата на Русия в президентските избори през 2016 в негова полза.

Скандалът вече доведе до уволнението на съветника по национална сигурност на Тръмп - Майкъл Флин, който подведе властите за контактите си с руския посланик, и до призиви от страна високопоставени демократи главният прокурор и правосъден министър Джеф Сешънс да подаде оставка, след като се опита да скрие срещите си с руския посланик във Вашингтон.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари