Тръмп призова американците да закриват лицата си

0
Самият той обаче няма да носи маска
Самият той обаче няма да носи маска Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова американците да си покриват лицето, когато излизат навън, като част от мерките за спиране на разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции.

На дневния брифинг за журналисти, посветен на пандемията, Тръмп уточни, че става въпрос не за заповед, а "само за препоръка", която да бъде спазвана на доброволна основа. "Аз лично няма да нося" маска на лицето, подчерта той.

Тръмп обяви, че американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) препоръчват на хората да носят немедицински платнени маски, които могат да си купят в интернет или просто да си направят у дома, предава БТА.

Новите указания не бива да бъдат възприемани като заместител на по-рано препоръчаните мерки за социално дистанциране, предупреди освен това той.

Препоръката бележи обрат в позицията на американските власти, които дълго време твърдяха, въз основа на оценки на Световната здравна организация (СЗО) и на ЦКПЗ, че не е необходимо да се носи маска, освен ако съответният човек няма симптоми на коронавируса, отбелязва Франс прес.

Центровете по-конкретно подчертават необходимостта от носене на маска при пазаруване, когато социалното дистанциране е по-трудно. Те публикуваха изследване, в което пише за предаване на вируса между хора без симптоми в Сингапур.

Съединените щати са на първо място в света по брой диагностицирани заразени с новия коронавирус - над 275 000. Със 7081 смъртни случая, САЩ са на трето място по този показател след Италия и Испания, сочи статистика на специализирания сайт Worldometer.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари