Тръмп иска да приватизира Международната космическа станция

0
Вашингтон се подготвя да прекрати финансирането на МКС през НАСА след 2024 година
Вашингтон се подготвя да прекрати финансирането на МКС през НАСА след 2024 година Снимка: БГНЕС

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да приватизира Международната космическа станция (МКС) и да я превърне в своеобразно „частно предприятие на търговска основа“. Това съобщава вестник „Вашингтон поуст“, който разполага със съответния проект, пише БГНЕС.

Вашингтон се подготвя да прекрати финансирането на МКС през НАСА след 2024 г. Но няма намерение да се отказва от орбиталната станция и разработва план, който може да я изведе от държавния сектор и да я прати в частни ръце.

Решението да се прекрати пряката федерална подкрепа за МКС към 2025 г. не означава, че станцията ще бъде свалена от орбита дотогава. Напълно е възможно представители на съответния промишлен сектор да продължат да управляват определени елементи или функции на МКС в рамките на бъдеща комерсиална платформа. НАСА ще разширява международните и търговските партньорства през следващите седем години, за да осигури непрекъснат достъп на хора и присъствието им на ниска околоземна орбита“, пише в документа.

В проектобюджета за 2019-а финансова година (в САЩ тя започва на 1 октомври), който ще бъде публикуван в понеделник, администрацията иска 150 млн. долара за „осигуряване на развитието и установяване на търговски структури и възможности“ за по-нататъшна приватизация на МКС.

Тези планове, според „Вашингтон поуст”, преди всичко останало ще се сблъскат с критика в Конгреса на САЩ, като се има предвид, че за изграждането и експлоатацията на МКС са похарчени около 100 млрд. долара. Сега НАСА е в процес на изучаване на възможността да се удължи експлоатационният срок на станцията до 2028 г.

Използването й към момента струва на НАСА между 3 и 4 млрд. долара годишно.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари