Тръмп, Байдън, сатанистите и чипирането. Как и българите повярваха в тези конспирации?

2
Социалните мрежи създават благоприятна среда за развитието на конспиративни теории
Социалните мрежи създават благоприятна среда за развитието на конспиративни теории Снимка: Reuters

Вече две седмици българите продължават да следят с интерес събитията около президентските избори в САЩ. Всички знаят броя на електоралните гласове щат по щат, както и колко време ще се забави броенето на гласовете, изпратени по пощата. Поне това показват оживените дискусии в социалните мрежи за изхода от изборите зад океана. Участниците коментират какво ще се случи в света през следващите четири години, след като стана ясно, че мнозинството от американците са предпочели кандидата на демократите Джо Байдън пред настоящия републикански президент Доналд Тръмп.

На този фон любителите на теориите на конспирациите имат поле за изява. "Разбира се. Нали точно затова Бил ГейтсСорос и Ротшилд назначиха тази марионетка. Защото Тръмп не им се подведе по акъла и защото цял свят видя каква пародия е този "смъртноносен" вирус", пише Georgi Aleksandrov в коментар към статия, публикувана във Фейсбук страницата на Свободна Европа.

Този коментар изобщо не единствен. Защо толкова много хора в България се вълнуват? Как напълно абсурдни аргументи се цитират като истина? Кои са популярните конспирации, използвани в споровете за американските избори?

Потърсихме за коментар социолога Димитър Ганев от агенция "Тренд" и културния антрополог проф. Ивайло Дичев от Софийския университет "Св. Климент Охридски", за да научим на какво се дължи тази активизация сред хората, които имат обяснение на всички световни процеси и то само в едно изречение.

Споровете около това дали Джо Байдън вече е избран не спират, а основните аргументи са, че резултатите официално ще бъдат обявени в началото на декември, както и че Тръмп води съдебни дела в отделни щати.

Какво е конспирация

"Конспирацията е просто обяснение на сложни явления", казва Димитър Ганев и допълва, че ако тръгнеш да обясняваш с всичките му нюанси, сложности на определен исторически процес, който е протекъл или в момента тече, ще загубиш огромна част от хората някъде по пътя на обяснението. Докато ако кажеш, примерно, че това е заговор на евреи, рептили, масони, тамплиери и пр. това някак си прави по-лесно това обяснение.

Проф. Дичев също застъпва подобна теза. "Конспиративните теории са винаги израз на едно и също нещо - безпомощният човек, който е объркан от един сложен свят и който като разкаже една такава история създава усещането за себе си и за околните, че знае някаква тайна повече от това, което му се казва", казва той.

Кои са най-разпространените теории

Може би едно от най-разпространяваните твърдения е, че Джо Байдън и Камала Харис са "сатанисти от нов ред", както и рептили. Коронавирусът е измислен, той е повод за "чипиране, ваксиниране и какво ли още не". Тайно общество управлява света. То иска да приложи методите на евгениката и да подчини цялото население на земята.

В тази небивалица обаче вярват много хора. 40% от българите вярват, че тайно общество управлява света, а 66% вярват, че се създават изкуствено болести с цел продажба на лекарства, показват данните от проучване на "Тренд", проведено още през март 2018 г.За 56% от българите коронавирусът не съществува и е световна измама.

От друго проучване, проведено през 2020 г., става ясно, че за 56% от българите коронавирусът не съществува и е световна измама, а 43% смятат, че е изкуствено създаден с цел печалба за фармацевтичните компании.

Димитър Ганев коментира, че през последните няколко години конспиравността в мисленето на хората сякаш се покачва не само в България, а като световна тенденция. Той очертава два основни фактора . По думите му първият е, че традиционните медии, които представят всички гледни точки и се стремят към някаква експертиза и обективност, отстъпват място на социалните мрежи, в които фалшивите новини и конспирациите са много по-силно застъпени, отколкото при традиционните медии.

"Практически само до преди 10 години социалните мрежи отсъстваха като сериозен комуникационен канал", обяснява Ганев.

Проф. Дичев казва, че преди ерата на социалните мрежи такива истории са се разказвали на маса. "Сега те потичат по мрежата и се разпространяват. Методът е същият. На английски има еднa такава дума bullshit artist - човек, който разказва нещо, за да стане интересен". Той допълва, че на български можем да наречем този тип история, която не подлежи на верификация, партенка.

"Тя или е интересна, или буди някакви емоции, или не - действа малко художествено. Този свят, в който навлязохме, превърна тези частни небивалици, които си разказваме на маса, в глобален феномен", обяснява тези явления и начина им на разпространение проф. Дичев.

Според Димитър Ганев комуникацията в социалните мрежи е в социален балон, където срещаш единомишленици и съответно подкрепа и разбиране.

В този смисъл социалните мрежи създават една благоприятна среда за развитието на тези теории.

В този коментар на Peter Shishkov се съдържа и есенцията на конспиративните теории и фалшивите новини:

"Ще осигури мощен военен, финансов и геополитически тласък на “дълбоката държава”, кръга “Билдеберг” и т.н в сатанинските им проекти за провеждане на методите на евгениката за редуциране на земното население; за чипирането на човечеството и за пълно подчинение и контрол на хомо сапиенс".

Президентът Тръмп е представен като алтернатива на този план, защото е имал "силата, волята, уменията и ресурса да им противостои".

Според проф. Дичев точно този тип изказвания показват безпомощността на съвременния човек, който се чувства по-отдалечен не само от центровете на властта, но и от експертизата - "вижда, че нещо става, но не може да разбере какво е, толкова е сложно и трябва да се задълбочи много", казва той.

Според него в един такъв разказ, думата "всъщност" е много важна, по този начин хората "разкриват" какво стои зад всичко.

"Той усеща, че нещо разбира и по този начин е овладял този хаотичен свят, който не може да разбере. Конспиративните теории са много стари. Свързани са с подозренията, че някакви хора тайно взаимодействат, че има някаква тайна, която не виждаме, която крият от нас. Аз ще я разкрия и по този начин изпълняват някакъв граждански дълг", казва проф. Дичев.

Защо и българските фенове на Тръмп

Конспиративните теории са популярни и сред поддръжниците на настоящия президент Доналд Тръмп в България, показват дискусиите в социалните мрежи.

Според Димитър Ганев цялото политическо поведение на Тръмп още от кампанията му от 2016 г. цели да го представи като опонент на глобалните елити.

"В представата на хората има някакъв лош глобален елит, който управлява, и Тръмп по някакъв начин успя да изгради образа на техен опонент. В случая е съвсем естествено за тези конспиромани Тръмп да бъде от добрите, а съответно неговите опоненти от лошите", казва още той.

Според проф. Дичев лудостта около конспиративността е разпространена сред тръмпианците в самата Америка и самата кампания на Тръмп е била изцяло посветена на това.

Той е представител на т. нар. алтернативна десница, която съчетава традиционни десни ценности с тези на крайната десница.Използват това, че вече няма център - институции, които да гарантират това какво е истина, какво не е истина.

"Тяхната идеология е в това да объркат конците, да оплетат всичко, да направят така, че между истина и лъжа да няма разлика. Използват това, че вече няма център - институции, които да гарантират това какво е истина, какво не е истина", казва проф. Дичев и очертава като основни атаките на Тръмп срещу големите медии като "Ню Йорк таймс", както и срещу науката - каквато беше реакцията му срещу д-р Антъни Фаучи, водещ експерт в щаба на Белия Дом за справяне с коронавируса, след като Фаучи критикува действията на администрацията.

Тези сигнали тръгват от самия център на властта. Според проф. Дичев те се пречупват през европейски "центрове" на разпространение на информацията каквито са путинските фабрики за тролове, но и през овластени хора като унгарския президент Виктор Орбан. Причината е, че те сами по себе си са много интересни и няма нужда от специални инвестиции.

Димитър Ганев казва, че по негови наблюдения Тръмп до голяма степен разчита на тази конспиративност. Непризнаванаето на легитимността на вота, обвиненията във фалшификации и манипулации са единствената му възможност да се задържи на вълната на симпатиите на своите последователи в следващите няколко години. По този начин неговите избиратели го разпознават и смятат, че той по някакъв начин е бил ощетен от глобалните елити.

Източник: Свобода Европа

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари