Тракторист се натъкна на римски гроб край Попово

1
Интересно е, че досега в района няма регистрирана подобна археологическа структура, коментира директорът на Историческия музей в Попово
Интересно е, че досега в района няма регистрирана подобна археологическа структура, коментира директорът на Историческия музей в Попово Снимка: Исторически музей - Попово

Интересно е, че досега в района няма регистрирана подобна археологическа структура, коментира директорът на Историческия музей в Попово

Екипът на Историческия музей в Попово откри, документира и временно покри зидан гроб от римско време. Той е напълно запазен и е намерен случайно при есенна обработка на земеделска земя на територията на община Попово, разказа директорът на културната институция Владимир Иванов, цитиран от БТА.

Предполага се, че гробът е част от некропол. Вчера той е документиран и временно покрит с дифузионна мембрана и геотекстил. Специалистите са категорични, че датировката му е към 2-ри - 3-ти век. Описани са тухлите и градежът.

Дни след като музейният екип приключи археологическия сезон за тази година, идва и новата находка. Гробът е засечен случайно от тракторист, извършващ дълбока оран на 17 ноември следобед. Машината закача каменна плоча и се открива зидания гроб. Уведомени са специалистите от музея, които веднага отиват на място, но поради късния час, ранното смрачаване и неблагоприятните метеорологични условия не успяват да изпълнят много от задачите. Открити са части от човешки череп, долни крайници и костици от стъпала.

Вчера работата на терен продължи. „Интересно е, че досега в района няма регистрирана подобна археологическа структура. Първоначалните наблюдения говорят, че погребаният не е случаен човек заради вида на тухления градеж“, коментира Иванов.

Директорът добави, че всички институции, имащи отношение към опазване на културното наследство, са уведомени. Очаква се комисия от Министерството на културата на посети обекта и да даде предписания за последващи действия.

Намеренията на ръководството на Историческия музей в Попово са да бъдат осигурени средства за извършване на геофизическо проучване на участъка. Предположенията са, че некрополът заема площ около 30 дка. Още повече, че механизаторът е съобщил, че и друг път е попадал на каменни структури.

„Това е сериозно предизвикателство за нас, но и за науката“, добави Владимир Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Осман
    Вместо римски да не се окаже ромски.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари