Тръгвате си от басейна с тен и още нещо!

0
Най-често отдихът край водата причинява проблеми с кожата като гъбички, обриви и алергични реакции
Най-често отдихът край водата причинява проблеми с кожата като гъбички, обриви и алергични реакции

Обществените басейни крият много опасности и могат да ни докарат куп здравословни проблеми, предупреждават лекарите.

Най-често отдихът край водата причинява проблеми с кожата като гъбички, обриви и алергични реакции.„Гъбички има най-вече около басейна - в разстояние до 1 метър, защото там е мокро и хората стъпват боси, както и по трамплините“, обясни дерматологът от Университетска болница „Александровска“ доц. Жана Казанджиева, пише Вестник Труд.

Тя поясни, че много често се заразяваме и от собствените микроби по тялото ни.


 „Количеството микроорганизми, които носим във и по тялото си, са около 1 кг и 400 грама и голяма част от тях са по кожата - гъбички, бактерии и други. Когато сме във влажна среда, те започват да се размножават неконтролируемо и предизвикват оплаквания - силен сърбеж, зачервяване, нацепки между пръстите, засягат се и ноктите“, обясни доц. Казанджиева.
 
По думите й много често се появяват и алергични реакции като контактен дерматит от дезинфектантите, особено при хора със суха кожа. Те се изразяват в ситни сърбящи пъпчици по цялото тяло.
 
Най-тежките изгаряния се получават на ръба на басейна, тъй като слънчевите лъчи се отразяват във водата“, каза още специалистът и предупреди, че в часовете от 11 до 17 тези места трябва да се избягват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук