Трафиканти крият нелегални пари като наркотици

0
Използват жабки и кабини на камиони, както и празни газови бутилки
Използват жабки и кабини на камиони, както и празни газови бутилки Снимка: Агенция "Митници" / архив

Използват жабки и кабини на камиони, както и празни газови бутилки

Трафиканти крият нелегални пари като наркотици. Новата схема, която използват, е да ги тъпчат в тайници в камиони и така да опитват да минат границата. От началото на годината до момента митничарите са хванали 38 млн. лв. в различни валути, заяви Вяра Генова от Агенция „Митници“, цитирана от „Телеграф“.

В същото време има промени във валутния закон, свързани със затягане на мерките срещу нелегалния трафик на пари и увеличаване на санкциите за извършителите. Така например, ако някой не декларира с колко валута минава, а тя е в особено големи размери, вече се счита за престъпление по Наказателния кодекс. Наказанието е затвор до 5 г. и глоба в размер на една пета от стойността на сумата.

Транзит

Валутата върви най-често от Запад на Изток. През България се пренася транзитно. Използват се различни превозни средства, често товарни автомобили. През годините в опит да заблудят митническите служители се сменяха няколко схеми - укриване в товарни превозни средства, след това в автобуси, сега отново в камиони“, обясни още Генова. Схемите са подобни като при наркотрафика - кухи газови бутилки, различни конструктивни кухини на превозните средства, различни тайници. Митничарите засичат най-често пачки в жабката при шофьора или в личния му багаж. Един от най-големите удари на служителите е на 29 септември на Капитан Андреево. На пункта в посока Турция пристига тираджия с двойно гражданство - наше и от съседната ни държава. Тъй като се сторил съмнителен на митничарите, те проверили МПС-то с рентген. В газовата бутилка се видял тайник, в който мъжът набутал близо 523 хил. евро, което е над 1 млн. лв. Ден по-рано отново турчин опитал да премине нелегално границата със скрити над 188 000 лв. в различни валути. Пачките били замаскирани под тапицерията в задната част на кабината. При друг случай, но във Видин, митничарите спипали водач, който успял под таблото на возилото да укрие 80 000 евро и над 40 000 паунда.

Затягане

Всички, които пренасят пари през граница, трябва да знаят, че има затягане на мерките, заложени във валутния закон. Суми от 10 000 евро и повече се декларират задължително при пътуване от и за трета страна. „При изнасяне на над 30 000 лв. за трета страна се прави проверка в електронна система за наличие или липса на публични задължения на приносителя. Ако се установят задължения към държавата над 5000 лв., митническите служители не разрешават изнасянето на средствата и информират НАП“, обясни още Вяра Генова от АМ. Който не спази закона, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер една пета от стойността на недекларираните пари, ако не е обект на НК, или с една четвърт, ако парите са били укрити. „Във връзка с борбата с прането на пари е въведен и нов законов текст, според който ако не се докаже законният произход на средствата, наказанието скача на лишаване от свобода от 1 до 6 г. и отнемане на средствата в полза на държавата“, допълниха от агенцията.

Можем да прекарваме нови бижута до 300 евро, спипаха 90 кг ланци и обеци

През това лято са задържани 3 пъти повече бижута от злато и сребро отколкото миналата година. Открити са над 90 кг бижута, повечето от които сребърни. Те са превозвани в тайници, чанти и личен багаж и са били предназначени за търговия. За разлика от валутата, която обичайно се пренася в посока Турция, накитите най-често идват от Турция към България и Западна Европа“, обясниха от митниците.

С промените във валутния закон е въведена и европейската практика бижутата от благородни метали, които пътниците носят със себе си, да се третират като стока. За новозакупените от трета страна накити за лична употреба се прилагат паричните прагове - до 300 евро или равностойността им в български лева за пътници, пресичащи сухопътни граници, и до 430 евро, или равностойността им в български лева за морски и въздушни пътници. Над тези количества следва да се извърши митническо оформяне с подаване на митническа декларация.

Преди 3 дни на Лесово беше задържан турски шофьор, който возел стока от Турция за Великобритания. В джобовете му и в термос били открити златни накити за над 100 000 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари