Трафикант на мигранти остава в ареста в Русе

0
35-годишен мъж опитал да преведе 10 сирийци през ГКПП "Дунав мост"
35-годишен мъж опитал да преведе 10 сирийци през ГКПП "Дунав мост"

35-годишен мъж опитал да преведе 10 сирийци през ГКПП "Дунав мост"

Определението на Окръжен съд - Русе, с което е оставена без уважение молбата на К. Х. за изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека, бе потвърдено от Великотърновския апелативен съд като правилно и законосъобразно.

С постановление от 29.03.2023 г. прокуратурата е повдигнала обвинение на 35-годишния мъж за това, че на 13.11.2022 г. на ГКПП „Дунав мост“, като помагач, в съучастие с три установени и още други неустановени лица, подпомогнал М. М. да направи опит да преведе през границата на страната 10 човека, без разрешение на надлежните органи на властта, като преведените са сирийски граждани, а трима от тях не са навършили 16-годишна възраст, и е било използвано МПС (Фиат Дукато). По-късно към това обвинение е било добавено и квалифициращото обстоятелство „превеждането е организирано от група или организация“.

Втората инстанция е счела, че Окръжен съд - Русе обосновано е приел, че от доказателствата по делото не се установяват нови обстоятелства, настъпили след вземане на мярката за неотклонение задържане под стража, които да налагат отмяната ѝ или изменението ѝ в по-лека. Споделил е и становището, че към настоящия момент може да се направи обосновано предположение, че К. Х. е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност.

За такова деяние законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от една до десет години, глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева и конфискация на част или на цялото имущество на дееца. Според прокуратурата, К. Х. е участвал в още три такива престъпления преди процесното и същият може лесно да се укрие дори и извън пределите на България.

И двете съдебни инстанции са приели, че продължителността на задържането (по-малко от 3 месеца) е в границите на законоустановения максимален срок (8 месеца) съобразно тежестта на деянието и множеството процесуално-следствени действия, реализирани до момента от разследващите органи. Изключително високата степен на обществена опасност на престъплението, тежестта на предвиденото наказание, данните за извършвана аналогична престъпна дейност в миналото, както и тези за високата степен на организираност на групата, водят до извода за наличие на реална опасност К. Х. да се укрие и извърши друго престъпление.

След цялостното потвърждаване на определението на Окръжен съд - Русе, с което е оставена без уважение молбата на К. Х. за изменение на мярката му за неотклонение в по-лека, същото вече е в законна сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Абдал Демократович
    Украинците го пускат, а нашия с постоянен арест вместо медал да му дадат, че ги изкарва извън страната. Разбирате ли в каква лайняна обстановка живеем???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари