Този октомври е най-горещият, регистриран някога в Европа

0
Старият континент е най-бързо затоплящият се на Земята
Старият континент е най-бързо затоплящият се на Земята Снимка: iStock

Старият континент е най-бързо затоплящият се на Земята

Октомври е бил най-горещият месец, регистриран някога в Европа, след рекордно лято, предаде Франс прес, позовавайки се на Европейската програма за проследяване на промените в климата „Коперник” (Copernicus).

Средните температури са били с почти 2°C над референтните стойности за периода 1991 - 2020 година, се посочва в изявлението на „Коперник”, съобщава БТА.

Европейската служба, която не разполага със сравними данни преди периода 1991- 2020 година, вече обяви, че лятото на 2022 година е било най-горещото, което е регистрирано (с около 1,34°C над нормата). 

По нейни данни горещата вълна е довела до рекордни дневни температури в Западна Европа и до рекорден октомври за Австрия, Швейцария и Франция, както и за голяма част от Италия и Испания. Европа е най-бързо затоплящият се континент на Земята.

Според доклад на Световната метеорологична организация (СМО), публикуван на 2 ноември, през последните 30 години Европа се е затоплила над два пъти повече от останалите части на света и е отбелязала най-голямото повишение на температурата от всички континенти. Затоплянето е било с 0,5°C на десетилетие.

През октомври в някои части на континента необичайната жега е била съчетана, както и през лятото, с недостиг на валежи. „Времето беше по-сухо от средното в по-голямата част от Южна Европа и Кавказ”, отбелязват от „Коперник”.

За сметка на това в северозападната част на Иберийския полуостров, части от Франция и Германия, Великобритания и Ирландия, северозападната част на Скандинавия, голяма част от Източна Европа и Централна Турция времето е било по-влажно от обичайното.

В останалата част от света в Канада са отчетени рекордни горещини. Много по-високи от средните температури са наблюдавани също в Гренландия и Сибир. За сметка на това най-ниските температури спрямо средните са регистрирани в Австралия, руския Далечен изток и части от Западна Антарктида.

От края на 19-и век Земята се е затоплила с близо 1,2°C, като около половината от това увеличение се е случило през последните 30 години. Тази година е на път да стане петата или шестата най-топла, която е регистрирана, въпреки въздействието от 2020 г. на Ла Ниня - природен феномен с периодичен характер в Тихия океан, който охлажда атмосферата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари