Този мотор е направен ръчно в Русе

5

Представяме ви прототип на мотор, разработен в Русе

Идеята на този мотоциклет, е да се изследва влиянието върху стабилността и маневреността му, при промяна на ъгъла на вилката:

  • При голям ъгъл на вилката- мотоциклета е стабилен, но не много маневрен.
  • При малък ъгъл на вилката- мотоциклета е маневрен, но не много стабилен.

Промяната на ъгъла на наклона вилката, на този прототип е в диапазона от 22 градуса до 29 градуса. Вилката на оригиналния мотоциклет XT600  Yamaha е с наклон 28 градуса, без възможност за промяна.

Това решение не е прилагано никога досега и представлява световно нововъведение. От самото създаване на мотоциклета през 1890 г., никой голям или малък производител на мотоциклети не е дръзвал да експериментира с промяната на ъгъла вилката по време на каране. Проучването и развоя (R&D) извършени по този прототип представляваха изключително трудна задача, тъй като реално, никой не разполагаше с конструктивно мнение или представа за поведението на мотоциклета при промяната:

  • Мотоциклета ще бъде ли опасен за управление?
  • Мотоциклетиста ще падне ли заради промяната на функционалните параметри на мотоциклета (вилка - ъгъла на наклона на вилката, жироскопичен ефект на предното колело …)?
  • Как ще се държи мотоциклета при аварийно спиране, предвид, че е с променлив ъгъл на вилката?

Никой не бе в състояние реално да ни предостави ясно и качествено обяснение, включително хората от средата на професионалните мотоциклетисти.

През целия период на механичното проектиране, се появяваха допълнителни технически спънки поради избора на мотоциклет на базата на ендуро: големия ход на предното окачване (200 мм) и въртенето на кормилото надясно-наляво (+/- 30 градуса) усложниха разположението и дизайна на различните механични компоненти.

Предницата на този прототип бе изцяло препроектирана, започвайки наново от бял лист. Запазени са само двигателя и задното окачване на оригиналния мотоциклет.

Много изненадващо по време на изпитанията се установи че поведението на мотоциклета е много балансирано, много стабилно, елиминирайки по-голямата част от вибрациите и криволиченията. За разлика от оригиналния мотоциклет XT 600, който е нестабилен над 95 км/ч, този прототип бе тестван на скорост 130 км/ч при която запази пълна безопасност.

При аварийно натискане на спирачките, предното окачване на този прототип потъва само с 2 см, спрямо 12 см потъване при оригиналния мотоциклет. Благодарение на това, мотоциклетиста може да запази позицията си на шофиране и ръцете му не се претоварват от прехвърлянето на тежестта, като по този начин имаме двойна безопасност по отношение на стабилност и пътно поведение.

Създаден от Силвен Асалит, френски гражданин живеещ в България, този мотоциклет е изработен ръчно, в град Русе. Този проект бе започнат през 2003 г. Сглобен в извънработно време, основно вечерта и през уикенда. Мотоциклета бе изпитан за първи път през 2011 г., второ изпитание през 2014 г. и през 2016-2017 г. преминава успешно всички финални изпитания. В него са вложени около 6000 часа труд, за период от 15 години.

През 2013 г., Силвен Асалит създаде своя фирма ‘Прототипи и Специални Машини ЕООД‘. Учредена в Русе, тази фирма е специализирана в механичното конструиране на нестандартни промишлени машини и други мотоциклетни/автомобилни прототипи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари