Това над Русе от печките ли е?!

8

До кога ще дишаме цялата Менделеева таблица?

Русенци дишаме мръсен въздух почти всеки ден. От началото на годината почти всеки втори ден русенци са дишали мръсен въздух, показва статистиката.

"Здравейте, искам да попитам това над Русе от печките ли е?!", пита Камен Митев, който ни е изпратил снимки на ТЕЦ-а. Снимките са направени вчера и ясно се вижда, че димът от комините е черен.

"До кога ще дишаме цялата Менделеева таблица?", пита г-н Митев.

Тази сутрин измервателната станция в русенския квартал "Възраждане" е отчела ниски нива на фини прахови частици, което се дължи на вятъра. Най-големите замърсявания идват от кварталите, където все още не е променена горивната база, а повечето жители са социално слаби, съобщават от БНТ.

Завишени нива на фини прахови частици във въздуха в Русе Видео: БНТ Видео: БНТ Видео: БНТ

Докато институциите си подхвърлят топката с удобната "дъвка", че печките са най-големият замърсител на въздуха, в редакцията на Dunavmost заваляха сигнали за промишлени миризми. Хората се оплакват, че в центъра на Русе почти всяка вечер се тлее непоносима миризма на химикали (някой я определят на миризма от амоняк).

"Вечер ми смърди на разредили на бои и лакове, сутрин мирише на селски обор, което може би идва от изгарянето на "биоамаса" в ТЕЦ - Русе. А когато вятърът задуха от изток - започва да мирише на бакелит. Докато бизнесът в Малката Виена ни обгазява, папагалите от РИОСВ мерят фини прахови частици", пише г-н Н. Маринов до редакцията на Dunavmost.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари