Това е най-покъртителната драма, която България помни

2

Бащата, за да отмъсти на съпругата си, закла двете си дъщерички на 3 и на 1 години.

Почти 25 години след като родният й баща я уби, на едногодишната Шейнур, беше издаден смъртен акт. Решението е на Шуменския районен съд от миналата седмица по гражданско дело, заведено от майката Недрет Мустафа, тогавашна съпруга на убиеца, пише 24 часа.

Това беше най-покъртителната драма, която Шумен помни. На 11 май 1991 г. в шуменското село Осеновец бащата, 28-годишният Неждет Мустафа, за да отмъсти на съпругата си, закла двете си дъщерички. Направи го в дома на тъща си. Намери ги в леглото, приготвени за сън. В гръбчето на 3-годишната Гюняр бащата - убиец заби 7 пъти ножа. При три от ударите острието пронизало малкото телце и излязло през гърдите. Четирите удара били само прорезни. В гърба на едногодишната Шейнур бащата забил 9 пъти ножа, 7 от раните били проникващи. Фаталният удар пронизал сърдечната камера. Смъртта и на двете била бърза и неизбежна, пише в съдебномедицинската експертиза. Докато забивал ножа, убиецът държал децата си вдигнати за косите и удрял.

Едногодишната Шейнур си отишла от този свят с биберон в устата. Уби ги пред очите на тъща си, която стояла скрита зад вратата на съседната стая и ужасена не се решила да се намеси.

Снимки на децата. С косичката е Гюняр, убита е на 2 г. и 9 месеца. С бялата кърпа на главата е малката Шейнур, отишла си от този свят на годинка и 4 дни.

Издаването на смъртния акт сега се наложило, защото през май 1991 г. такъв не е бил издаден от общината във Венец за по-малката сестра. За каката имало.

В суматохата и присъствието на полиция , не бил съставен акт, удостоверяващ настъпването на смъртта, пише в решението на съда . Ищцата , след смъртта и на двете си деца , дълго време била под лекарско наблюдение и не била наясно с административната процедура за съставяне на акт за смърт. Нейни роднини, организирали погребението на децата. Тъй като се водело наказателно производство срещу убиеца, те счели , че документално въпросът е уреден.

Направили опит да се снабдят с копие от НОХД №125/1992г. по описа на Шуменския окръжен съд, по който бащата на децата беше осъден на 20 години, но поради изтекла давност, делото било унищожено.

При това положение, съобразно трайната съдебна практика, съдът счита, че не е длъжен да посочва причините за смъртта и се разпорежда да бъде издаден смъртен акт.
Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, но едва ли ще се стигне до това. За него ще бъде уведомена община Венец, за да бъде издаден акт за смърт.

Покъртително убийство стана след семеен скандал от ревност. Родителите с двете си деца живееха в родното село на съпруга Ясенково. След като се скарали жената ядосана взела двете деца и отишла при майка си в Осеновец. Привечер вбесен съпругът грабнал ножа и я последвал.

Като го видяла от прозореца от страх майката хукнала през двора към съседите, а онемяла бабата се скрила зад вратата и видяла всичко. Разяреният съпруг заварил сами децата. И почнал клането.

Осъдиха го на 20 години, излезе за добро поведение след 15. Сега времето е заличило спомена за децата. В Осеновец хората отказват да говорят за тази драма. Гробчетата на децата дори не личат на селското гробище.

Майката сега работи в чужбина, създала е ново семейство. Къде се е запилял бащата никой не знае. Не живее в родното си село Ясенково.

 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари