Това е българският генерал, разследван за шпионаж в полза на Русия

0
Той е имал достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и Европейския съд
Той е имал достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и Европейския съд Снимка: bTV

Бригадният генерал Валентин Цанков е един от заподозрените в разследване за шпионаж в полза на Русия

Това съобщи  bTV, позовавайки се свои източници. 

По-рано днес от държавното обвинение обявиха, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за разузнавателна дейност от гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет у нас.

Според прокуратурата руският дипломат е действал заедно с български гражданин – генерал от резерва, който е имал достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и Европейския съд.

В хода на разследването е било установено, че по този начин руският гражданин е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения. По случая в момента протичат обиски, съобщиха от прокуратурата

След работа на Специализираната прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност" е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България.

Председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов коментира лаконично: "Това са казуси отпреди години. Гешев се опитва да лустроса имиджа на Специализираната прокуратура, защото е пред закриване".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Е, ми така ...
    Разузнаването от древността до наши дни преминава през различни посоки в Света и в България. То е играло в определени моменти важната роля във външната политика на държавите и в международните отношения в света или отделни негови региони. Мишената - докато бяхме във Варшавския договор и СИВ беше ЦРУ/ФБР, а след влизането ни в НАТО и ЕС е КГБ/ГРУ - докога не се знае ...
  • 6
    1
    русенец
    Другари, не знам тоя какво е знаел , което не са знаели руснаците, ама да ви припомня, че Тиквата пред камери и микрофони заяви, че с резидента на ЦРУ заедно пишели докладите. Защо не направите нещо по този въпрос, а се занимавате с простотии.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари