„Топлофикация – Русе“ също ще бъде засегната от високите цени на газа

1
"Ако се стигне до масови фалити, енергийната сигурност на страната ще остане под въпрос!", заяви директорът на ТЕЦ - Русе
"Ако се стигне до масови фалити, енергийната сигурност на страната ще остане под въпрос!", заяви директорът на ТЕЦ - Русе

"Инвестирахме милиони в преминаване към природен газ и не знам как и дали ще се справим", заяви директорът на ТЕЦ - Русе

„Колегите от газовите топлофикации, с които заедно членуваме в Асоциация на топлофикационните дружества, ми споделят, че са на предела на възможностите си и ако ситуацията със скъпия природен газ генерално не се промени, вероятно ще им се наложи да прекратят дейността си и то в разгара на отоплителния сезон. Не смятам, че който и да ни управлява, трябва да допуска подобен развой на събитията! Цените на природния газ са непосилни за бизнеса и държавата трябва да изработи механизъм, с който или да стопира продължаващото вече повече от година повишение на цените на природния газ, или да компенсира адекватно потребителите на природен газ!“ Това заяви изпълнителният директор на „Топлофикация – Русе“ инж. Севдалин Желев.

Според енергийния експерт намалението на цената на природния газ за октомври по никакъв начин няма да помогне на потребителите на синьо гориво да си стъпят краката, защото по думите му, новата цена отново е в пъти по-висока от това, което са плащали потребителите преди година.

„Пускането на газовата връзка с Гърция със сигурност трябва да задържи цените, но липсата на договори за доставки, достатъчни да обезпечат търсенето през зимата ме притеснява! Какво ще се случи, ако зимата е по-студена от очакваното? Едва ли запасите в газовите хранилища ще са достатъчни. „Топлофикация – Русе“ до няколко месеца също ще премине на природен газ и също ще бъдем сред засегнатите от високите цени! От сега мислим варианти, с които да помогнем на бизнеса си!“, каза инж. Севдалин Желев.

По повод усилията за декарбонизация на производството на енергия „Топлофикация – Русе“ работи по проект за частично заместване на въглищата с природен газ, тъй като синьото гориво е доказано по-екологичен източник на енергия. До месеци се очаква ТЕЦ-ът да внедри в експлоатация газови когенератори, с което ще намали количеството на използваните въглища.

„Надявам се да се приемат мерки, които да подпомогнат финансово ползвателите на скъпия природен газ, за да не се стигне до фалити на топлофикации в средата на зимата! Инвестирахме милиони в частично преминаване към природен газ и не знам как и дали ще се справим, ако възходът на цените продължи! Надявам се държавата да компенсира производителите на енергия, защото ако се стигне до масови фалити, енергийната сигурност на страната ще остане под въпрос!“, каза инж. Севдалин Желев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Гост
    Ще спрете ли най-после течът на вода от тръбите, до спирката на Маята, или тази загуба не ви засяга? Може би няма вие да плащате за нея или.....?
  • 1
    1
    Гост
    През септември газа беше 354 лв, а този месец е 233. Какво реват?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари