Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

„Топлофикация Русе“ неправомерно задържа парите на десетки хиляди абонати

  • Автор: Красимира Томова
  • Коментари: 0
1
Дружеството разполага с парите на хиляди потребители неправомерно в продължение на 6 месеца
Дружеството разполага с парите на хиляди потребители неправомерно в продължение на 6 месеца

Десетки хиляди абонати на „Топлофикация“ получиха изравнителните си сметки за отоплителен период 10.2017 – 04.2018г.

Писмата с начислените суми са изпратени до потребителите през месец юни. Въпреки че сумите са събрани от платците още през април, Дружеството отказва да върне начислената разлика на хората преди средата на октомври тази година.

Съобщението в края на писмото гласи:

Сумата ще може да получи само титулярът на партидата на касите на дружеството ни след 10/10/2018 г. срещу лична карта.

Какво налага неправомерното задържане на сумите за период от минимум шест месеца? Защо не се връщат начислените средства на редовните платци? „Топлофикация“ не дава обяснение. Вариантите са няколко, но никой от тях не е основателен по силата на Закона. Ето защо част от ощетените клиенти на монополиста решават да входират "Уведомление за насрещно задържане", което ще рече, че информират „Топлофикация“, че до изчерпване на начислената сума, плащания към Дружеството няма да бъдат правени. Този вариант обаче не е угоден за монополиста. Следва ново писмо, в което абонатите се информират, че нямат право на насрещно задържане и ще бъдат санкционирани при неплащане. В случаите, когато писмото не може да бъде доставено от куриерска фирма до абоната, следват редица телефонни обаждания от деловодството на Дружеството. Те варират от молба абонатът да отиде да му връчат отказа за насрещно задържане, през предупреждения, смяна на стратегията: „дано не се отрази на статута Ви на „изряден платец““, отново молби и накрая затишие.

Онези абонати, които не се поддадат на натиска, получават втора изравнителна сметка за същия период. Разликата с първата сметка от юни е в сумата, която „Топлофикация“ дължи на абоната – т.е. приспадната е последната сметка (тази, която абонатът е предупредил в писмен вид, че няма да плати заради правото си на „насрещно задържане“).

Изводът е един: Почукай и ще ти се отвори! Поискай и ще ти се даде! Колко от абонатите на „Топлофикация“ се възползваха от правата си? Дружеството разполага с парите на хиляди потребители неправомерно в продължение на шест месеца. Сумите по изравнителните сметки варират между 20 лв. и 300 лв. Всеки може да направи калкулациите и да прецени с колко милиони левове оперира неправомерно монополистът, а за какво се използват през тези шест месеца, дори не е интересно в случая.

Когато догодина получите изравнителните си сметки, разходете се до „Топлофикация“ и входирайте Уведомление за насрещно задържане. Това е ваше право, а въпросът е принципен. Ако абонат дължи пари на „Топлофикация“, Дружеството си ги търси по съдебен път и получава сумата с лихва. Когато „Топлофикация“ държи парите на абонатите в продължение на минимум шест месеца и реално ползва „безлихвен заем“, взет от потребителите, това е престъпление, а мълчанието и бездействието го правят невидимо. 

Автор: Красимира Томова
(Автор: Красимира Томова - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари