Топла зима: В Испания ходят на плаж през януари

2

Край Валенсия измериха близо 30 градуса

В Испания продължава необичайно топла зима. След декемврийската гореща вълна януарските температури се охладиха донякъде, но все още са изненадващо високи, предадоха Асошиейтед прес и УНИАН, цитирани от Meteo Balkans.

Според "Индипендънт" заради прекалено топлото време сред испанците и туристите се усеща почти лятно време. В много крайбрежни райони хората отиват на плажове, за да правят слънчеви бани и да плуват в морето.

Испанската метеорологична агенция (AEMET) каза, че високите температури в Южна Европа са причинени от антициклон, който носи гореща въздушна маса от Африка. Липсата на облачност доведе и до по-високи температури

Миналата седмица Испания и други части на Европа бяха засегнати от изключително студено време и дъждове, които от своя страна бяха придружени от слана и снеговалеж в много части на Испания. И още тази седмица в много градове температурата достигна рекордни нива за това време на годината от повече от 20 години насам.

Така, според представителя на AEMET Марселино Нунес, този четвъртък в малкото градче Челва (точно на запад от Валенсия) е регистрирана максималната температура за цялата седмица - 29,6 градуса по Целзий.

Според метеорологичните карти средната температура в Испания сега варира от 10-15 градуса в северните и планинските райони до 18-23 градуса в равнинните райони на останалата част от страната.

Минималните и максималните температури са средно с 5-10 градуса над нормалните, съобщава агенцията.

Хубавото време накара много хора от югозападния град Кадис да се отправят към североизточна Барселона – нещо, което обикновено става през летните месеци.

Нунес заяви, че не може да обясни сегашните високи температури с климатичната криза, без да се проведат проучвания, но те следват тенденцията на все по-чести периоди на необичайно високи температури, които експертите свързват с изменението на климата.

"Това, в което сме сигурни, е, че климатичните оценки, дългосрочните климатични прогнози от последните 20 години, казват, че тези явления ще се появяват все повече и повече, и постепенно ставаме свидетели на това", каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари