Топ банкер: Гърция е шампион по укриване на данъци

0
Укриването на данъци в Гърция надхвърля 60 млрд. евро годишно
Укриването на данъци в Гърция надхвърля 60 млрд. евро годишно Снимка: Yorgos Karahalis / Bloomberg

Укриването на данъци в Гърция надхвърля 60 млрд. евро годишно

Това разкритие направи управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас. "Официално декларираните доходи в страната възлизат на 80 млрд. евро, а потреблението - на 140 млрд. евро. Това потребление не е съпроводено с намаляване на спестяванията, които всъщност продължават да нарастват", каза Стурнарас пред in.gr, предаде БГНЕС.

"Ние сме европейски шампиони" по укриване на данъци въпреки постигнатия напредък в повишаването на данъчните приходи като процент от БВП", подчерта управителят на Централната банка.

По отношение на необслужваните заеми, той заяви, че е готова законодателна инициатива, която да бъде изпратена на следващия финансов министър, за да се въведе общ етичен кодекс за фондовете, обслужващи необслужваните заеми.

Относно търговете на активи Йаннис Стурнарас каза, че уязвимите кредитополучатели трябва да бъдат защитени. Той каза още, че за да се намали високият лихвен между депозитите и кредитите, Гърция трябва да подобри конкуренцията в банковата система, като подпомогне по-малките банки. Стурнарас призова правителството да предложи равни условия за конкуренция.

Стурнарас изрази увереността си, че страната ще си възвърне инвестиционния рейтинг през тази година, и отново подчерта, че Гърция се нуждае от правителство с дългосрочен хоризонт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари