Топ 5 на най-опасните храни, които ядем всеки ден

0
При какви условия те могат да се окажат опасни за здравето ни
При какви условия те могат да се окажат опасни за здравето ни

Полезна и вредна храна – всеки ден похапваме по нещо вкусно, за да заситим глада си.

За съжаление се оказва, че едни от най-здравословните храни представляват особена опасност за здравето ни. Проблемът с полезните храни идва от замърсената околна среда. Влияние оказва и недостатъчната добросъвестност на производителите. Всичко това означава, че храната в магазините не е от най-безопасните.

Въпреки личните предпочитания има храни, които се налагат като масово консумирани от хората. Ето защо сме събрали топ 5 на най-известните храни и това при какви условия те могат да се окажат опасни за здравето ни.

1. Кайма

Изследванията на аграрното министерство в САЩ показват, че в говеждата кайма има бактерии като стафилококи, салмонели, листерии и клостридии. Добрата новина е, че ешерихия коли се открива все по-рядко.

За да се предпазите, то в магазина избирайте месо от животни, които са били хранени предимно с трева. Фуражите увеличават киселинността в стомаха, което повишава количеството бактерии. Каймата трябва да бъде с приятен цвят и еднородна структура. В нея не трябва да има различими на око фрагменти. Ако миризмата е приятна, това говори за наличие на подправки, а това е знак, че производителят се опитва да замаскира месо с лошо качество или развалено. В домашни условия пък винаги правете кюфтетата по-плоски, за да не остава вътре неизпечено месо.

2. Пилешко месо

То може да бъде заразено със салмонели, кампилобактерии, ешерихия коли и други най-разнообразни патогенни микроорганизми. Освен това в него може да се открият антидепресанти, кофеин, антибиотици и големи дози растежни хормони. Превантивните мерки включват закупуването на месо с органичен произход или най-добре – местна ферма. У дома винаги премахвайте бъбреците, черния дроб и кожата на пилето – в тях се задържат едни от най-вредните субстанции. Продукти като портокали, подправки, боровинки пък убиват всички вредни съставки със своите антиоксиданти, така че ги използвайте при готвенето.

3. Колбаси

Министерството на здравеопазването в САЩ откри, че колбасите могат да са заразени с листерии. Лошото е, че тези бактерии са възбудители на най-различни инфекции на стомашно-чревния тракт и се разпространяват скоростно из хладилника.

4. Стриди

В тези така вкусни дарове от Океана се съдържат бактерии като салмонели, кампилобактерии и виброни. Те са реална възможна причина за усложнения като сепсис, норовируси и остър уретрит.

5. Яйца

Най-опасна е черупката на яйцата. В нея може да се съдържат салмонели и листерии. В самите яйца пък може да има следи от антибиотици. Когато си купувате яйца в магазина, на първо място проверете годността на яйцата, а след това – тяхната цялост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари